Bebelușul celor doi români arestați în Danemarca a fost repatriat. Cine va avea grijă de copil

Bebelușul celor doi români arestați în Danemarca a fost repatriat. Cine va avea grijă de copil
FOTO - Facebook.com/gabifirea
Publicat: 13/07/2022, 23:01
Actualizat: 13/07/2022, 23:02

Bebelușul românilor din Danemarca, ajuns la spital – la începutul acestui an, cu suspiciune de „sindrom al bebeluşului scuturat” a fost repatriat, miercuri, 13 iulie, potrivit autorităților române. El a fost dus la bunicii materni şi va fi supravegheat de autorităţile din Vaslui. Aflați în centre de detenţie, părinții copilului nu au dreptul mai mult timp să vadă copilul care a fost supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate.

„Am primit veşti extraordinare. După eforturile considerabile făcute de autorităţile române, Danemarca a acceptat repatrierea băieţelului M.R. şi acesta a ajuns astăzi la familia bunicilor materni! Mă bucur din tot sufletul că (…) am reuşit să convingem autorităţile daneze că cea mai bună soluţie pentru bebeluş este ca acesta să ajungă în grija familiei sale extinse. Bunicii materni ne-au impresionat şi pe noi, prin determinarea pe care au avut-o să dovedească faptul că vor cu adevărat să se implice total în creşterea copilului, să-l îngrijească şi să-i asigure toate condiţiile de care acesta are nevoie”, a transmis, miercuri seară, ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe contul său de Facebook.

Ministrul a precizat că autorităţile locale vor fi în continuare alături de familia copilului.

„Dorim şi în continuare să-i sprijinim pe bunici, să le fim alături şi să-i îndrumăm pentru ca băieţelul să simtă cât mai puţin lipsa părinţilor săi. Evoluţia acestuia în familia extinsă va fi monitorizată atent şi sprijinită de DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului-n.r.) Vaslui, care se va implica în asigurarea continuităţii serviciilor de reabilitare a copilului, în integrarea sa în familia bunicilor, precum şi în sprijinirea membrilor familiei în procesul de adaptare la acest nou context”, a precizat Firea.

„MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituţionalizare”

La rândul său, Ministerul de Externe (MAE) a transmis, prin intermediul unui comunicat, că pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoţit de către bunicii materni, în grija cărora va rămâne.

„MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituţionalizare, prin aducerea în România a minorului M.R. şi încredinţarea acestuia bunicilor materni, s-a realizat în baza mecanismelor de cooperare existente la nivel naţional pentru cazurile de copii români faţă de care s-au dispus măsuri de protecţie pe teritoriul altor state, fiind rezultatul strânsei colaborări dintre MAE şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi instituţiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autorităţilor locale române responsabile în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului. MAE adresează, şi pe această cale, mulţumiri deosebite tuturor instituţiilor menţionate mai sus pentru cooperarea excelentă”, se arată în comunicatul MAE.

Acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituţiile române competente, încă din luna februarie, când misiunea diplomatică a fost notificată de către familia din România cu privire la reţinerea de către autorităţile daneze a părinţilor români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca şi plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat.

Totodată, încă de la semnalarea iniţială a cazului, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a menţinut permanent legătura cu părinţii minorului şi cu familia extinsă, cu autorităţile centrale şi locale daneze şi române şi a efectuat multiple demersuri, atât diplomatice, cât şi de asistenţă consulară, în favoarea cetăţeanului român minor şi a părinţilor acestuia.

Ambasada României la Copenhaga a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale şi de călătorie româneşti (certificat de naştere, titlu de călătorie şi paşaport simplu temporar şi diverse declaraţii).

Doi români, Ionuț și Sorana Rotundu, au fost reţinuţi în Danemarca, în luna februarie, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital, unde a fost internat.

Potrivit medicilor, copilul avea hemoragie craniană şi suspectau „sindromul bebeluşului scutura”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase