VIDEO | Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Există o tendință de descreștere a numărului de cazuri. Doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere”

Publicat: 16/08/2022, 16:12

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă că, în prezent, nu se aşteaptă la „fenomene deosebite” în ce priveşte pandemia de COVID-19, iar tendinţa de scădere a numărului de îmbolnăviri este evidentă. Cu toate acestea, Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă la o nouă creştere a cazurilor de infectare în luna septembrie, odată cu reînceperea unui nou an școlar.

„Din punct de vedere grafic, evoluția săptămânală a numărului de cazuri de COVID, se poate vedea că în săptămâna precedentă, 8-14 august, numărul este consistent mai scăzut față de săptămâna anterioară, când am avut 51.832 de cazuri. Deci se observă această tendință de descreștere.

Același lucru observăm și în ceea ce privește numărul deceselor. Au fost ceva mai puține față de săptămâna anterioară, dar după cum știm, întotdeauna, după scăderea numărului de cazuri, scăderea numărului de decese se face ceva mai lent, deci este foarte posibil ca scăderea să o observăm mult mai vizibil în săptămânile următoare, dacă această tendință a numărului de cazuri de scădere se va menține.

Rata de pozitivitate se poate observa că merge, clar, către scădere în această săptămână, ceea ce ne face să fim destul de încrezători în faptul că, în sfârșit, această tendință de scădere este reală”, a afirmat Adriana Pistol.

În acest context, Adriana Pistol le-a mulțumit celor care au ținut cont de recomandările venite din partea ministerului Sănătății privind prevenția împotriva infectării cu noul coronavirus.

„Apreciem, în mod deosebit, toate acele persoane care au respectat măsurile pe care noi le-am recomandat, în momentul în care am înregistrat creșterea numărului de cazuri. Am observat, de foarte multe ori și în anumite mijloace de transport și în supermarket-uri, persoane care au purtat mască.

Le mulțumim și încurajăm ca la fiecare avertizare pe care noi o facem să procedeze în același mod, am convingerea că acest comportament a contribuit și el, într-un mod extrem de important, la această tendință de scădere și aplatizarea numărului de cazuri.

Fiind vorba despre o boală cu transmitere aerogenă, acestea sunt metodele prin care putem să evităm îmbolnăvirea, dar, mai ales, putem să evităm și îmbolnăvirea celorlalți. Acest lucru, deci, este vizibil și nu putem să nu mulțumim celor care au luat notă și au procedat în consecință”, a precizat Adriana Pistol.

Întrebat ce estimează că se va întâmpla dacă oamenii vor considera că a trecut pericolul şi nu vor mai purta mască în continuare, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a răspuns că „deocamdată, această tendinţă de scădere este evidentă”.

„Probabil că, încet-încet, mulţi vor începe să renunţe la mască dintre cei care au utilizat-o atunci când numărul de cazuri a fost mai crescut. Deocamdantă, nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri. Rămâne de văzut, ne cam adunăm după 10 septembrie. Undeva în luna septembrie o să ne dăm seama”, a menționat Adriana Pistol.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase