VIDEO | Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea anului universitar: „Pe vremea când eram eu student, se făcea agricultură la toate facultățile”

Publicat: 04/10/2022, 16:30

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a rememorat anii săi de studenție, din vremea regimului comunist, cu ocazia participării la festivitatea de începere a cursurilor la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Secretarul general adjunct al NATO și președinte fondator al Aspen Institute România a împărtășit, într-o postare pe contul de Facebook, mesajul transmis studenților, luni, precizând că, deși a participat de la distanță la deschiderea anului universitar, a trăit din plin emoțiile studenților din Banat.

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să le reamintesc tinerilor, aflați la început de drum, că noi, românii, avem ceva în plus față de celelalte popoare. Avem privilegiul de a ne fi născut și de a trăi într-o țară bogată în potențial agricol și mediu natural. Acest potențial este, poate, trăsătura cea mai statornică a mândriei noastre naționale. Și tocmai pentru că suntem deținătorii și prizonierii acestui potențial, avem responsabilitatea de a-l exploata până la capăt”, a scris Mircea Geoană, pe Facebook.

„Făceam întâi agricultură și abia apoi facultate. Voi stați mult mai bine: faceți întâi facultate”

În alocuțiunea transmisă virtual, Mircea Geoană a povestit ceea ce trăiau toți elevii și studenții în anii regimului comunist la începutul toamnei.

„Îmi faceți o mare onoare invitându-mă la deschiderea anului universitar. Salut cu mare drag marea familie a Universității de Științele Vieții din Timișoara. Aveți înainte atâtea lucruri de învățat și atâta libertate să o faceți. Pe vremea când eram eu student, se făcea agricultură la toate facultățile, inclusiv la Politehnică, la Drept, pe unde am fost și eu, pentru că toamna, înainte să înceapă cursurile, indiferent de specialitate, studenții erau scoși la munci agricole. Eram duși la cules porumb, la roșii, la sfeclă. Făceam întâi agricultură și abia apoi facultate. Voi stați mult mai bine: faceți întâi facultate. Așa este normal, e un câștig imens pentru agricultură, pentru țară și pentru fiecare dintre voi”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană i-a sfătuit pe studenți să îmbrățișeze noutățile tehnologice, să fie inovatori. „Nu fiți sceptici cu privire la inovație, la disruperea rutinei, îmbrățișați schimbarea tehnologică și modelați-o, pentru a construi o societate mai bună, este șansa voastră de a schimba viitorul”, a spus Mircea Geoană.

Născut pe 14 iulie 1958, Mircea Geoană – care ocupă funcția de secretarul general adjunct al NATO începând cu 17 octombrie 2019 – este absolvent al Institutului Politehnic și, respectiv, Facultatea de Drept de la Universitatea din București. Mircea Geoană a absolvit în 1992 „Ecole Nationale d’Administration” din Paris, Franța. A absolvit în 1999 programul de leadership executiv al Grupului Băncii Mondiale la Harvard Business School. Este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București, conform biografiei de pe site-ul personal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase