VIDEO | Sorin Cîmpeanu, despre noul mod de admitere la licee: „Subiectele pot fi făcute de Academia Română. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze proprii elevi pentru performanță”

Publicat: 20/07/2022, 00:27
Actualizat: 20/07/2022, 00:28

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, marți, la Digi24, că subiectele de admitere în colegii ar putea fi făcute de Academia Română sau de alte instituţii cum ar fi Societatea Română de Lingvistică sau Societatea Română de Matematică. Recent, oficialul a anunţat că elevii care vor începe în septembrie, anul acesta, clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că dificultatea subiectelor la nivelul admiterii în colegii va putea fi decisă de conducerile acestor şcoli.

„Dacă la nivel naţional suntem obligaţi să avem subiecte pentru nota 5, subiecte pentru note medii şi subiecte pentru note mari, de 9 şi 10, s-ar putea ca aceste colegii să opteze pentru eliminarea subiectelor pentru nota 5, să nu mai fie niciunul dintre subiecte atât de uşoare şi să meargă doar pe subiecte medii şi dificile. Am observat o teamă de înţeles. Subiectele pot fi făcute de Academia Română, pot fi făcute de Institutul Academiei Române”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine vor fi aceia care vor realiza subiectele pentru admitere, ministrul Educaţiei a precizat că decizia aparţine colegiilor.

„Nu uitaţi că după lege avem o metodologie subsecventă, promovată prin Ordin de ministru. În urma consultărilor, vedem care sunt îngrijorările şi putem să ne asumăm răspunderea să venim în întâmpinarea stingerii acestor îngrijorări prin astfel de măsuri, subiecte făcute de Societatea Română de Lingvistică, Societatea Română de Matematică. Statul este dator să decidă, autoritatea națională este Ministerul Educației.

Este același Minister al Educației, care este răspunzător pentru forma proiectelor de lege. Deci putem decide, doar că, am observat în spațiu public poziții precum: sunt mult prea stufoase aceste legi. Păi, unu la mână, aceste legi, pentru prima oară, definesc arhitectura de sistem. Aceste legi definesc mult mai multe lucruri, pentru că am observat că, dacă nu sunt cuprinse în lege, lucrurile nu merg bine.

Sunt numărători de articole – știu și eu câte articole au cele două proiecte de legi, câte a avut legea 1 în forma originală și cât are legea 1, în forma actuală. Nu putem să trecem tot în lege, pentru că legea este urmată de 300 de acte subsecvente, hotărâri de guvern și ordine de ministru. Deci tot autoritatea decide acest lucru, tot autoritatea va spune și cine face subiectele, pentru a prezenta aceste garanții, că nu vor putea intra în licee doar aceea care vor face meditații cu profesorii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a afirmat că examenul de admitere în liceu va trebui finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Naţională.

„Proiectul legii spune că 90 % din locurile pentru clasa a noua, dintr-un anumit colegiu, sunt scoase la concursul de admitere al acelui liceu, 10% rămân pentru Evaluarea Națională. Condiția este ca admiterea în liceu să se finalizeze înainte de debutul Evaluării Naționale, pentru ca cei care eventual n-au intrat prin concursul propriu de admitere, să aibă șansa, ca toți ceilalți, să intre în Evaluarea Națională.

Există și discuții, tocmai de asta avem mai mult de o lună de consultare, să vedem dacă acest această pondere de 90% este cea potrivită sau trebuie mai puțin. Profesorii acestor colegii, de mai bine de 15 ani, cer acest lucru. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze beneficiarii, proprii elevi, pentru performanță. Noi suntem datori să îmbinăm nevoia de performanță cu nevoia de echitate și asta facem”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...