VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „La nivel național, suntem obligați să încurajăm și performanța, excelența. Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă provin din familii care nu au un standard financiar spectaculos”

Publicat: 19/07/2022, 23:39

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, marți, la Digi24, despre noul modul de admitere la liceu, prin care nu se va mai tine cont de media din gimnaziu la media de intrare, iar colegiile naționale vor avea dreptul de a-și organiza propria admitere. Oficialul este de părere că în România se poate face performanţă în educaţie, fără ca elevii să ia meditaţii, dând exemplul copiilor care au participat la Balcaniadă.

„La nivel național, suntem obligați – și așa trebuie facem – încurajăm și echitatea, dar încurajăm și performanța, excelența. Performanța, excelența, o încurajezi acolo unde ea se poate realiza, acolo unde au probat se poate realiza. Nu refer doar la rata de promovare Bacalaureat de 100% sau 99%, dar refer la licee care vor putea fie capabile organizeze clase de excelență, organizeze pregătire la lot, așa cum o face, spre exemplu, ICHB, în momentul de față, și ați văzut ce rezultate obțin la competițiile internaționale.

Este un liceu care a putut să-și selecteze proprii copii, a putut investească în acei copii. La matematică, spre exemplu, avem elevi de clasa a X-a și a XI-a care vin de la tot felul de școli gimnaziale din țară. Dar e un liceu care s-a priceput aducă și, atenție – e un liceu privat, dar acei elevi nu plătesc taxă, ei sunt plătiți ca vină în acel liceu.

Nu numai nu plătesc taxe de școlarizare și de cazare, ci primesc și sprijin financiar ca vină în acest liceu, e o modalitate de a-i atrageLa fel vrem să fie încurajată performanța și excelența în acele colegii naționale care au demonstrat că au toate premizele necesare promovării excelenței și trebuie să le dăm dreptul să își selecteze proprii candidați”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că este posibilă performanţa în şcolile din România, în contextul în care cinci dintre cei şase copii care au participat la Balcaniadă provin din familii fără un standard financiar spectaculos.

„Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă, locul cinci la nivel mondial şi locul unu în Europa, sunt elevi care provin din familii care nu pot şi ai lor copii au ajuns să facă înaltă performanţă, fără ca familia să aibă un standard financiar spectaculos. Deci, este posibil să faci performanţă, trebuie să arătăm că se poate şi în şcolile româneşti. Este o mic pas, acela de a le da dreptul”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă se poate face performanţă fără meditaţii, ministrul Educației a subliniat că „avem exemple vii” în acest sens.

„Avem exemple vii, sunt pregătite în şcoli care au un sistem de organizare capabil să îi pregătească, fără ca familiile să investească. Ei nu plătesc taxe. Din discuţiile cu aceşti copii minunaţi, am înţeles foarte bine că s-a bucurat fiecare pentru propriul succes, dar explozia de bucurie a fost atunci când s-a anunţat locul pe care este clasată România, locul cinci mondial sau locul doi mondial. S-au bucurat pentru reuşita lotului acestei ţări mai mult decât s-au bucurat pentru propriile reuşite punctuale, care erau, într-adevăr, de excepție, vârfuri”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Lotul României a obţinut primul loc în Europa şi locul 5, la nivel mondial, la Olimpiada Internaţională de Matematică. De asemenea, lotul României la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022) este cea mai bună echipă din Europa şi a doua la nivel mondial. În plus, olimpicii români au obţinut patru medalii şi locul al treilea în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic