VIDEO | Preotul Gheorghe Colțea, înmormântat. Sute de persoane l-au condus pe ultimul drum pe „Păstorul de suflete”

Publicat: 20/09/2022, 19:17
Actualizat: 20/09/2022, 19:32

Sute de persoane s-au adunat la Biserica Sfântul Nicolae din Moeciu de Jos pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel supranumit „Păstorul de suflete”, părintele Gheorghe Colţea care a murit la vârsta de 59 de ani.

La biserica unde părintele a slujit 33 de ani, înalți prelați ai Bisericii Române împreună cu Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, au venit pentru slujba înmormântării. La funeralii au venit colegi și prieteni slujitori ai bisericii din toate colțurile țării.

Părintele Gheorghe Colțea rămâne în inimile tuturor celor care l-au cunoscut „Păstorul de suflete”.

Părintele Colțea, unul dintre cei mai iubiți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, se afla în comă de grav IV, după ce i s-a făcut rău.

Cine a fost părintele Gheorghe Colțea

Părintele Gheorghe Colțea a fost paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din Moeciu de Jos, iar în data de 1 iulie 2006 a devenit primul protoiereu al Protopopiatului Bran-Zărneşti, reînfiinţat după o perioadă îndelungată.

S-a remarcat printr-o bogată activitate misionară şi administrativă, susţinând numeroase proiecte duhovniceşti, culturale şi social-educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Amintim implicarea activă în organizarea evenimentelor din 28-29 octombrie 2011 de la Sibiu, când s-a proclamat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, notează Mitropolia Ardealului, scrie basilica.ro.

A scris mai multe cărţi apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, cum ar fi: „Poteci de lumină” (2013), „Toiagul odrăslit” (2015), „Cuvioşii pustnici din Bucegi” (2015) şi „Eclesiastul. Despre Dumnezeu. Despre om. Despre creaţie” (2016). A susţinut conferinţe duhovniceşti, emisiuni radio şi televizate, promovând valorile creştinismului ortodox şi ale neamului românesc.

Gheorghe Colţea a primit distincția „Crucea şaguniană pentru clerici”

Pentru multele sale activităţi duhovniceşti, pastorale şi culturale, părintele Gheorghe Colţea a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”. În data de 5 octombrie 2014, la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a conferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”

Părintele Protopop Gheorghe Colțea a fost un patriot care a promovat în permanență, mai ales în rândul tinerilor, dragostea de neam și atașamentul de valorile strămoșești. A fost implicat în susținerea misiunii Bisericii și prin noile mijloace media realizând diverse emisiuni la Radio și Trinitas TV.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult