VIDEO | Țara, țară, vrem medici! Peste 13.000 de studenți au deschis anul universitar 2023-2024 la UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Publicat: 02/10/2023, 19:07
Actualizat: 02/10/2023, 19:12

A sunat clopoțelul și pentru facultățile din România, care au marcat luni începerea anului universitar 2023-2024. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti au fost prezenți, la festivitatea de deschidere, mai multe oficialități, printre care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dar şi rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga.

Universitatea va avea în acest an peste 13.000 de studenţi, dintre care 2.686 au trecut, pentru prima dată, pragul instituţiei de învăţământ.

Vizibil emoționați, bobocii au pășit stingheri, dar în același timp nerăbdători să descopere bucăți dintr-o lume care necesită o continuă transformare și pregătire. Mulți dintre ei au visat la cariera de medic de mici copii, iar astăzi au ocazia să-și vadă visul cu ochii.

„Pe mine mă fascinează chirurgia și asta mi-ar plăcea să fac”

Ana a știut că vrea să fie medic încă de la vârsta de 10 ani. A muncit mult, dar este extrem de bucuroasă că a reușit să treacă examenul de admitere și să fie mai aproape de îndeplinirea visului ei.

„Am vrut să fiu doctor din clasa a treia și am tot lucrat spre a ajunge aici pentru că a fost mereu facultatea mea de vis. La admitere, însă, a fost stresant, a fost dificil, a fost un moment foarte greu din punct de vedere emoțional și psihic, dar a ieșit bine.

M-am pregătit doi ani. Făceam biologie și chimie în fiecare săptămână, spre final făceam chiar de două ori pe săptămână. Pe mine mă fascinează chirurgia și asta mi-ar plăcea să fac, dar nu știu unde voi ajunge până la finalul acestor șase ani. Poate o să-mi fure inima o altă specializare”, a povestit studenta.

„Nu iau în calcul să plec în străinătate, îmi doresc o carieră în România”

Nici pentru Robert situația nu a stat altfel. De mic se visa în halat alb și gata să-și vindece pacienții. Întrebat dacă ia în calcul să profesese în străinătate, studentul a spus că dorește să-și clădească o carieră în România și că nu se gândește să plece în altă țară.

„Ideea de a deveni medic am avut-o de mic, dar profilul la care am fost la liceu nu mi-a favorizat această dorință. Am fost pe profil de mate-info și îi încurajez pe toți cei care nu sunt pe profil de ștințe să tragă tare de ei, să învețe, pentru că oricine poate să intre la medicină dacă își dorește cu adevărat și trage foarte tare. Avem profesori foarte buni.

Știu că își doresc mulți să plece și în străinătate, dar mie mi se pare că avem condiții foarte bune și aici și ne putem dezvolta foarte bine cariera. Nu iau în calcul să plec în străinătate. Îmi doresc să-mi fac o carieră aici și să-mi formez viitorul aici. Mă gândeam la psihiatrie, poate cardiologie, dar nu pot să dau un răspuns exact pentru că mai am foarte multe de învățat”, a spus Robert.

„Am zis să merg pe acest drum, să mă ajut și pe mine”

Pentru Bianca, decizia de a alege medicina a venit chiar din problema de sănătate cu care s-a confruntat.

„Mi-am dorit de mică cariera de medic, încă din clasa a cincea, a șasea și am continuat pe drumul acesta. Inspirația a plecat de la mine pentru că eu sunt diabetică. Am zis să merg pe acest drum, să mă ajut și pe mine. Ca specializare, m-am gândit la diabet, boli metabolice, ori endocrinologie”, a explicat Bianca.

Inițiere, evoluție, excelență în medicina românească

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Viorel Jinga, a întâmpinat studenții cu mult entuziasm, prezentându-le tinerilor coordonatele universității: inițiere, evoluție, excelență.

„Deschidem astăzi porțile noului an universitar și noi ferestre către cunoaștere, către inovație și către progres continuu în medicină al cărui ideal va fi reprezentat întotdeauna de perfecțiune, care aici, în Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” se consolidează de peste un secol și jumătate sub aceleași ample coordonate: inițiere, excelență, evoluție.

Excelența obținută în anul universitar anterior se reflectă în primul loc între universitățile din țară și primele 830 din lume în clasamentul University Rankings by Academic Performance și de asemenea, alături de ASE, în primele 1.000 de universități din lume în clasamentul Times Higher Education”, a precizat rectorul UMF.

„Avem nevoie de educație pentru sănătate în toate formele ei”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre opționalul „Educație pentru sănătate”, la care, din păcate, sub 10% dintre elevii din România au acces. Unul dintre motivele invocate de către școli este lipsa specialiștilor.

„Provocările cu care ne-am confruntat cu toții în ultimii ani au generat nevoia unei noi viziuni în ceea ce privește învățământul superior, viziune materializată prin raportul proiectului național „România educată”, inițiat de către Președintele României și pus în practică de către noua lege a învățământului superior.

În cadrul elaborării acestei legi, reprezentanții Universităților de Medicină și Farmacie au fost adevărați parteneri în a creiona o nouă viziune pentru un domeniu atât de important atât pentru dumneavoastră cât și, evident, la nivel societal. Calitatea procesului educațional este un subiect despre care se discută mult în spațiul public și pe bună dreptate. Pe scurt, calitatea educației reprezintă modul în care reușim să ne ridicăm la nivelul așteptărilor voastre, ale studenților și absolvenților și mai ales la nivelul așteptărilor societății.

Avem deja de mulți ani un opțional național educație pentru sănătate, care poate fi urmat de către elevi de la clasa I până la clasa a XII-a. Din păcate, sunt prea prea puțini elevi care beneficiază de acest opțional. Vorbim despre sub 10% dintre elevii din România care au acces la astfel de cursuri, iar unul dintre motivele invocate de către școli este lipsa specialiștilor care să poată să predea această disciplină.

Cred că avem nevoie de educație pentru sănătate în toate formele ei, adecvată vârstei și predată de către specialiști. Iar aici sunt absolut convinsă, uitându-mă la activitățile dumnevoastră și la activitățile sprijinite de către UMF Carol Davila, că putem să facem mai mult și că trebuie să facem mai mult”, a precizat Ligia Deca.

„România are nevoie de profesioniști în sistemul de sănătate”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a explicat tinerilor studenți că România are mare nevoie de profesioniști în sistemul de sănătate.

„În perioada următoare, o să vedeți că România se schimbă din punct de vedere al sistemului de sănătate, iar când voi veți termina Universitatea de Medicină și Farmacie, de Stomatologie și de Asistență Medicală, principalele investiții din sistemul de sănătate vor fi finalizate.

Aceste investiții vor fi inutile fără voi. Din acest motiv, fac un apel către toți studenții, către toți tinerii medici, să înțeleagă că această țara are nevoie de profesioniști în sistemul de sănătate, iar tot ceea ce facem, în momentul de față, din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii medicale poate să aibă valoare numai dacă voi veți folosi această infrastructură în folosul oamenilor”, a zis ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății: „Dezvoltăm şi în România o politică de prevenire a faptelor de corupţie în sistemul sanitar”

Alexandru Rafila anunță digitalizarea spitalelor prin PNRR. 100 de milioane de euro vor fi alocați spitalelor pentru digitalizare, susține acesta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?