VIDEO | Vasile Dîncu: „Nu este vreun pericol să fie atacată România sau vreo ţară NATO în acest punct al conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Oamenii pot să meargă liniştiţi la mare”

Publicat: 21/06/2022, 22:40
Actualizat: 21/06/2022, 22:41

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, marți, la Digi24, că nu există niciun pericol ca țara noastră să fie atacată, în contextul în care mai multe rachete rusești au aterizat la câțiva kilometri depărtare de malul brațului Chilia, în Marea Neagră. În acest context, oficialul a precizat că românii care îşi petrec concediul pe litoralul Mării Negre pot sta liniștiți în vacanță, pentru că se află în siguranță.

Vasile Dîncu a afirmat că, în acest moment, nici România şi nici o altă ţară membră NATO nu este în pericol de a fi atacată, chiar dacă conflictul dintre Rusia şi Ucraina este la 50 de kilometri de graniţa cu ţara noastră.

„Nu este vreun pericol să fie atacată România sau vreo ţară NATO în acest punct al conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Bombele au căzut pe teritoriul Ucrainei, deci nu pe teritoriul nostru. Aproape de teritoriul nostru, dar nu pe teritoriul nostru. Există o îngrijorare pentru noi, pentru că există un conflict la o distanţă de vreo 50-60 de kilometri de graniţele României, că Insula Şerpilor este ocupată de dispozitive care, nu numai se ocupă de supravegherea radar, ci, din când în când, simţim din acea zonă un bruiaj care ajunge până și pe teritoriul nostru. Dar dincolo de acest lucru, de aceste tipuri de ameninţări vorbim din punct de vedere strategic, nu există o ameninţare directă în legătură cu populaţia din acele zone”, a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că românii aflaţi în concediu pe litoralul Mării Negre nu se află în vreun pericol și că pot merge liniștiți la mare.

„Am fost întrebat astăzi despre faptul că oamenii merg, în acest moment, în concediu pe litoralul Mării Negre şi dacă nu există un pericol din acest punct de vedere. Putem spune că nu există un pericol, oamenii pot să meargă liniştiţi”, a declarat Vasile Dîncu.

De asemenea, oficialul a precizat că, în prezent, există programe de supraveghere a minelor, dar şi de deminare în Marea Neagră, pentru a putea fi realizat exportul ucrainean.

„În ceea ce priveşte securitatea cu privire la mine, este un program de supraveghere, lucrăm acum la un program internaţional, de posibilă deminare a unor zone din litoralul ucrainean. Se discută despre un program posibil de deminare în jurul Odesei pentru a se putea face export ucrainean. Evident, probabil că programul propus de Rusia nu este credibil, pentru că dacă facem un program sau ucrainenii acceptă să se demineze această parte, devine o vulnerabilitate în fața forțelor ruse care se află în apropiere. Cu privire la siguranţa populaţiei şi a teritoriului nostru, suntem pregătiţi, supraveghem această zonă, există planuri şi nu există nicio intenţie, în acest moment, pentru a fi atacat o parte din teritoriul României”, a precizat Vasile Dîncu.