VIDEO | Virgil Popescu, despre rezervele pentru iarnă: „Suntem în graficul pe care ni l-am asumat către Comisia Europeană. O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional, pentru a încerca să educăm acest lucru”

Publicat: 29/06/2022, 00:17
Actualizat: 29/06/2022, 00:20

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, la Digi24, că țara noastră se află în graficul asumat în faţa Comisiei Europene privind rezervele pentru iarna viitoare şi a îndemnat românii să încerce să economisească consumul de energie. În acest context, oficialul a precizat că o campanie de conştientizare privind eficienţa energetică va fi făcută la nivelul Ministerului Energiei.

„Suntem în graficul pe care ni l-am asumat către Comisia Europeană şi pe care îl avem pentru siguranţa în aprovizionare. În momentul de faţă, în depozite, avem 41,3% grad de umplere a depozitelor. Prima raportare către Comisia Europeană se face la 1 august, când trebuie să avem 46%. Dacă vă uitaţi, comparativ cu anii trecuţi, suntem aproximativ în acelaşi grafic, chiar suntem cu 200 de milioane metri cubi în plus faţă de rezerva din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ne vom face, cu certitudine, acel minim de 80%, poate mergem spre 90%, acum avem şi avantaje.

Avem avantajul noii exploatări, care astăzi a fost inaugurată în Marea Neagră. Când am asumat cei 80% grad de umplere nu am luat în calcul, ştiam că vor începe exploatările din Marea Neagră, deci avem un plus de 3 milioane de metri cubi zilnic, care intră în sistemul național de transport, şi, evident, o parte din ei se vor duce, conform legii, în depozite”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a vorbit și despre posibilitatea de a exista o raționalizare a consumului pentru populație, în analiza Guvernului.

„Noi avem diverse scenarii. Avem planuri de urgență pregătite, suntem pregătiți acționăm, uitându-ne ce se întâmplă în jurul nostru, împreună cu partenerii din statele membre ale Uniunii Europene. Am fost luni la consiliul pe energie, s-a discutat despre securitatea în provizionare cu gaze naturale. Deci nu mai suntem ca înainte de anii ’90, când se tăia căldura și lumina la populație ca meargă industria. Paradigma este complet schimbată, în centru se găsește omul, se găsește populația, se găsesc românii și România își poate asigura din consumul intern aprovizionarea cu populație și, evident, și industrie. România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.

Întrebat dacă românii ar trebui să economisească mai mult, ministrul Energiei a precizat că va exista o campanie de conştientizare în acest sens.

„La nivelul Comisiei Europene, dar și la noi, în România, se pune problema economisirii, se pune problema unei eficiențe energetice, se pune problema unei exploatări a resurselor mult mai eficient. Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi, indirect, dependenţa de importuri, este de a economisi. Sigur, noi avem o experienţă, dacă ne uităm în trecut, în anii ’80, o experienţă din care nu prea încurajăm consumul. Nu prea este în stilul nostru să încurajăm consumul.

Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca. O să începem și o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional, pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă, ca să înţelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, a afirmat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață