Viorica Costiniu, președintele de onoare AMR, despre ”îngenuncherea publică a CSM”: ”Fața schimonosită a justiției se reflectă în oglinda otrăvită oferită de politicul mercantil”

Viorica Costiniu, președintele de onoare AMR, despre ”îngenuncherea publică a CSM”: ”Fața schimonosită a justiției se reflectă în oglinda otrăvită oferită de politicul mercantil”
Viorica Costiniu, președintele de onoare AMR, despre ”îngenuncherea publică a CSM”: ”Fața schimonosită a justiției se reflectă în oglinda otrăvită oferită de politicul mercantil”
Publicat: 16/02/2021, 21:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Viorica Costiniu, președintele de onoare al Asociației Magistraților din România (AMR), face un apel către ”deținătorii vremelnici ai demnității de autoritate constituțională” și transmite că imixtiunile politicului în Justiție trebuie să înceteze. Mai mult, consideră Viorica Costiniu, reprezentanții clasei politice iau ”în derâdere” atributul constituțional al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), minimalizându-i importanța.

Dar, pe de altă parte, reprezentanții CSM sunt îndemnați, de Viorica Costiniu să ia atitudine, să refuze imixtiunile politice și să nă se mai simtă atât de confortabil ”în scaun”. Președintele de onoare AMR consideră că ”Politicul” dorește să demonstreze că își poate încorda ”mușchii”, chiar și în relația cu Justiția și, în ultimă instanță, nu este vorba doar despre o metaforă.

”Dragi colegi, deținători vremelnici ai demnității de autoritate constituțională ce garantează independența justiției și a celor care fac justiție înlăuntrul puterii judecătorești cu care au fost investiți, Politicul vă sfidează pe dumneavoastră ca judecători și procurori, sfidează Autoritatea ce o reprezentați – CSM, îi ia în derâdere atributul său constituțional, minimalizandu-i importanța, calitatea și menirea distinctă între celelalte puteri.

”Politicul dorește să arate lumii, vulgului ignorant, populației manipulate, mass-mediei tributare ori celei încă de sine-stătătoare precum și rivalilor politici că singurul cuvânt care contează este al celui care ACUM are voința politică să-și arate mușchii, metaforic și nu numai”

Lipsită de experiență, de cultura politică, cu strategii abordate din mers după cum curg evenimentele, clasa noastră politică fară clasă, dar cu doctorate și diplome universitare naționale, ori din cele patru vânturi, își definitivează programul electoral cu teme pe care le abordează la ordin, zice ea, străin, limitându-se la desființarea SIIJ, înlăturarea pensiilor de serviciu – subiecte tranșate de CCR și, în general la măsuri, destructive în beneficiul cetățeanului votant care nu mai este curtat ca la ceas electoral, ci despuiat la vedere de toate drepturile legale de care acum este acuzat, că e un lux prea mare și nu- l merită, desi muncește în condiții de stres,,toxice, în condiții umilitoare pentru unii (să nu uitam de judecătorii de la Craiova pentru care un wc s-a transformat în birou etc…)”, notează Viorica Costiniu.

Viorica Costiniu: ”Pasivitatea ce urmează avizul salutat de magistratură anulează gestul normalității actului dat publicității”

Președintele de onoare AMR abordează, apoi, avizul negativ dat de CSM pe proiectul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), menționând că votul a fost unul ”strâns” și, este vorba – în ultimă instanță – de o ”pasivitate” care nu face altceva decât să anuleze ”gestul normalității actului dat publicității”.

”Și CSM ce face? Se simte confortabil în scaunul csmist de unde a avizat negativ proiectul de lege privind desființarea SIIJ la un scor strâns, punctat de procurorii aflați sub autoritatea ministrului Justiției și de încă câțiva beneficiari ai facilitaților dobândite prin mandat, ce nu-s de lepădat. Și atât! Pasivitatea ce urmează avizul salutat de magistratură anulează gestul normalității actului dat publicității.

Vă sfidează politicul! Vă desconsideră politicul! Vă ignoră politicul ! Dacă v-ar privi ca persoane de sine stătătoare care pot, individual, să depășească aceasta rușinare publică, ne-am deroba de domniile voastre, ne-am dezice de alegerea ce o faceți fiecare, DAR, ca membrii CSM, VOI reprezentați JUDECĂTORII și PROCURORII acestei ȚĂRI, fară ei nu exista STAT de DREPT, fără ei nu exista STAT DEMOCRATIC, fără ei nu există PUTEREA JUDECĂTOREASCĂ care să țină în echilibru balanța puterilor în stat”, continuă Virica Costiniu.

”Aveți marea responsabilitate de a garanta, în fața lumii democratice din orice colț de-al ei, pornind de la București, că Justiția în România trebuie să fie și să rămână independentă. Politicul și-a înfipt pintenii adânc în trupul justiției care s-a dedat la metehnele politicienilor ce nu le mai sunt străine, de la vârf la opinca din sistem.

Joaca și vrajba din Consiliu a vlăguit la vedere puterea judecătorească, iar fața schimonosită a justiției se reflectă în oglinda otrăvită oferită de politicul mercantil”

Viorica Costiniu – președinte de onoare AMR

”Magistratura așteaptă nu numai cuvinte dar și acțiuni, chiar temerare”

Viorica Costiniu este de părere că magistratura din România nu trebuie să rămână, permanent, într-un stand-by cu efecte negative pe termen lung, insistând asupra ideii că este nevoie de acțiune, chiar și de ”acțiuni temerare”.

Faptul că ”Politicul nu respectă Justiția” ar trebuie să constituie – pentru membrii Consiliului Suprem al Magistraturii – un adevărat semnal de alarmă, pentru că CSM este ”liderul magistraturii”.

”Cu atât mai mult, magistratura așteaptă nu numai cuvinte dar și acțiuni, chiar temerare, de a înălța fanionul justiției la înălțimea demnității ei care trebuie respectată. Politicul nu respectă Justiția! A fi lider nu înseamnă să fii puternic, ci a fi responsabil, spunea cineva. CSM este, potrivit legii, liderul magistraturii și trebuie să-și asume responsabilitatea de a chema politicul la ordine . Șeful puterii judecătorești, președintele ICCJ este îndrituit cu dubla măsură să ocrotească justiția în beneficiul cetățeanului care are nevoie de o justiție puternică și de judecători independenți în adevăratul sens al cuvântului. „La un semn, deschisă- i calea…” zice poetul! Magistratura așteaptă acest semn.

Oare aveți simțurile atât de adormite că nu simțiți momentul crucial al eforturilor conjugate ale politicului de toate nuanțele care se străduie de ani de zile să controleze, prin orice mijloc, justiția? Nici înainte de ’89 nu ne-am confruntat cu atâta aprigă înverșunare împotriva justiției ca acum! Justiția e bună după cum le convin o hotărâre sau alta! Procurorul e criticat sau lăudat în funcție de persoana încătușată și cât de titrată e! Unde este președintele CSM, cu mască sau fară mască? Cum explică el magistraturii lipsa de reacție față de îngenuncherea publică a CSM?”, întreabă Viorica Costiniu.

”Iar CSM, față de toate declarațiile guvernamentale, parlamentare, TACE! Și tace pe bani mulți, pe sporuri, pe diurne, pe decontări, pe chirii, deplasări interne și externe ! Sculați voi oropsiți (!?) ai vieții și arătați lumii că vă DOARE, că în mandatul VOSTRU justiția a pierdut din ONOARE și DEMNITATE ! Voi, CSM, sunteți glasul PUTERII fără de VOCE și atunci VORBIȚI! Justiția nu trebuie să cadă în derizoriu, nu poate fi o anexă mută a politicului care seară de seară sparge sticla de pe un post tv pe altul, injuriind cu vehemență proletară OMUL ce aplică legea!”

”Explicați zilnic, în direct oamenilor, ce pericol îi paște, să asculte, nu doar să audă nimicniciile politicienilor înverșunați împotriva puterii judecătorești pe care o vor doar să fie decorativă ! Unde este oare mândria de a fi JUDECĂTOR în România, cu nimic mai prejos decât orice alt judecător european? De tot ce beneficiați astăzi în sistemul judiciar, de rangul în care votul colegilor v-au ridicat, de garantarea independenței ce azi vă cerem să o apărați, de drepturile dobândite după zeci de ani, de lupte zilnice cu politicul pe care l-am RĂZBIT prin coeziunea magistraților, buna lor credință, profesionalism și încrederea în sine și a celor care au înțeles că mesajul lor era benefic pentru actul de dreptate. Totul se datorează celor ce v-au precedat în scaunul judecătoresc sau în slujba parchetului ai cărui procurori nu vânau, ci căutau adevărul, singuri, fără poliție judiciară, fără SRI-ști care să furnizeze probe pe lângă lege”, mai scrie Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR.

Președintele de onoare AMR: ”Este momentul să acționați până învingem toate agresiunile Politicului față de justiție”

Președintele AMR consideră că este momentul oportun pentru ca ”toate agresiunile Politicului” față de Justiție să fie contracarate, ”indiferent pe ce palier se manifestă”.

Însă, un astfel de demers nu poate fi realizat decât dacă magistrații vor reconsidera și nu vor mai permite să fie ”rușinați” public, promovând ”valoarea reală” și spărgând ”colcăiala colectivă care furnizează susținere celor care doar mimează vocația și vânează funcții”.

”Este momentul să acționați până învingem toate agresiunile Politicului fata de justiție indiferent pe ce palier se manifestă, dar cu aceleași gânduri parșive, delatorii, degradante și manipulatorii. Nu mai permiteți să fim RUȘINAȚI public prin slăbiciunile voastre și acest CSM vlăguit! Faceți ordine în ograda justiției, cine nu e demn de această onoare, ci doar purtător de robă să-și găsească alta cale, ajutați-i, nu- i mai ignorați, nu- i mai cocoloșiți! Promovați valoarea reală, meritorie, spargeți colcăiala colectivă care furnizează susținere celor care doar mimează vocația și vânează funcții, detașări, delegări, sete de profesionalizare prin seminare și conferințe pe oriunde care, adunate, fac cât trei vieți exact, cât îmbătrânesc prematur cei care muncesc în locul lor!”, solicită președintele de onoare AMR.

”Și nu lăsați ca ultimul cuvânt să îl aibă Politicul, pentru care justiția nu este decât un suport electoral, o marfă pe care o vinde și apoi o exploatează ca imagine de succes că i-au închis gura. Vă trebuie curaj? Îl găsiți în mijlocul colegilor judecători și procurori și al celor care cred în ei. Vă trebuie vorbe meșteșugite? Vorbiți-le oamenilor simplu, pe înțelesul lor! Dar, VORBITI! Redați încrederea oamenilor ÎNCREDEREA prin vorbe și fapte! Lansați mesajul unui CSM responsabil, asumat, încrezător, puternic de care Politicul să țină seama ori să-și asume urmările, individual, ca partid ori autoritate în stat! Îi așteptam cu brațele deschise să beneficieze de justiția pe care noi vrem s-o clădim sau de justiția pe care și-o doresc îngenuncheată”

Viorica Costiniu – președinte de onoare AMR

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu