Virgil Popescu: Stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%, dar vor ajunge curând la 95-97%. Putem trece peste iarnă fără probleme | VIDEO

Publicat: 20/10/2022, 12:26

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, că stocurile de gaze naturale ale României sunt în acest moment aproape de 93%.

Totodată, ministrul susține că stocurile urmează să ajungă în perioada următoare la 95-97% din capacitatea totală de depozitare.

Potrivit lui Popescu, aceste rezerve vor permite ca România să treacă peste iarnă fără probleme, în contextul în care, potrivit prognozelor, sezonul rece de anul acesta nu va fi unul foarte aspru.

„La începutul lunii septembrie am aprobat programul de iarnă. Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi 2,9 miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97% din totalul capacității de depozitare, un procent care ne permite să trecem peste o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme.

Stocurile de cărbune în termocentrale, şi aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametri normali. Producţia de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a vorbit și despre aprovizionarea cu cărbune.

„Stocurile de cărbune în mod normal sunt asigurate pentru zece zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune, care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică care există în… pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră pentru că direct din carieră îi vin în termocentrală, deci nu există un stoc. El există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală.

Sigur, avem nevoie de o bună aprovizionare şi o colaborare pe care o avem foarte bună cu Ministerul Transporturilor, cu CFR Marfă, pentru a putea să menţinem ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, de la Turceni şi la Işalniţa. Toate cele patru funcţionează în parametri normali în această perioadă şi nu estimăm să avem probleme de funcţionare. Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”, a mai declarat ministrul Energiei.

Virgil Popescu: Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale

Totodată, Virgil Popescu a mai spus că nu crede că vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale în timpul iernii. El a adăugat că autoritățile monitorizează constant fluxurile de gaze.

„Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţara gazelor naturale sunt în parametri normali, nu s-au observat practic perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale”, mai spune ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...