Vizită surpriză. Maia Sandu, întâlnire cu Florin Cîțu: „Subiectul principal al discuției, modul în care România ne poate ajuta să avem acces cât mai rapid la vaccinul anti-Covid-19”

Vizită surpriză. Maia Sandu, întâlnire cu Florin Cîțu: „Subiectul principal al discuției, modul în care România ne poate ajuta să avem acces cât mai rapid la vaccinul anti-Covid-19”
Foto: Facebook/ Maia Sandu
Publicat: 03/02/2021, 20:17
Actualizat: 03/02/2021, 20:18

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe agenda discuţiilor fiind, printre altele, modul cum România poate ajuta Moldova să aibă acces mai rapid la vaccinul anti-COVID. Vizita Maiei Sandu este surprinzătoare, aceasta nu a fost anunță nici de Chișinău, nici de București.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a scris într-o postare pe Facebook că întâlnirea a fost „excelentă”.

Vizita nu apare nici în programul oficial al președintelui Moldovei, nici în cel al premierului român.

Maia Sandu: România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-COVID-19

Preşedintele Republcii Moldova a menţionat tot pe reţeaua de socializare că a avut „o scurtă întrevedere” cu premierul Cîţu, în contextul unei vizite pe care o efectuează la Paris, precizând că subiectul principal al discuţiilor a fost legat de modul în care România poate ajuta Republica Moldova pentru a avea acces mai rapid la vaccinul anti-COVID.

„Astăzi, aflându-mă câteva ore la Bucureşti în drum spre Paris, am avut o scurtă întrevedere cu prim-ministrul României, Florin Cîţu. I-am mulţumit domnului Cîţu pentru deschiderea şi bunăvoinţa cu care Guvernul României sprijină Republica Moldova, mai ales în aceste vremuri grele pentru toţi. Subiectul principal al discuţiei a fost, bineînţeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-COVID-19. Premierul Cîţu ne-a asigurat că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar naţională, ci şi europeană. Prim-ministrul Florin Cîţu m-a informat, totodată, că într-un timp foarte scurt Guvernul României va transmite Republicii Moldova şi alte ajutoare„, a arătat Maia Sandu.

„Florin Cîţu m-a asigurat că România va depune toate eforturile pentru a sprijini în continuare Republica Moldova”

De asemenea, a adăugat aceasta, s-a discutat despre intensificarea colaborării la nivel guvernamental.

„Am vorbit despre iniţiativele abordate în cadrul vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Chişinău, astfel încât să intensificăm colaborarea la nivel guvernamental. Printre proiectele prioritare pentru cooperarea bilaterală am enumerat conexiunea energetică cu România, funcţionalitatea Gazoductului Iaşi-Chişinău, precum şi construcţia podului de la Ungheni. Domnul Florin Cîţu m-a asigurat că România va depune toate eforturile pentru a sprijini în continuare Republica Moldova, atât în relaţiile bilaterale, cât şi la nivelul Uniunii Europene, promovând agenda europeană a ţării noastre şi interesele cetăţenilor”, a mai arătat preşedintele Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul anului trecut, la Chișinău, un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, care ar urmă să includă până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

Potrivit Maiei Sandu, acest pachet are în vedere încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare.

„Astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase