Vlad Voiculescu ANUNȚĂ când va fi audiat în dosarul vaccinurilor. El neagă acuzațiile: „Ministrul doar semna fișa de comandă de la CNCAV”

Vlad Voiculescu ANUNȚĂ când va fi audiat în dosarul vaccinurilor. El neagă acuzațiile: „Ministrul doar semna fișa de comandă de la CNCAV”
Vlad Voiculescu | Foto - Mediafax
Publicat: 07/12/2023, 16:44

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a dezvăluit la Digi24 că va fi audiat vineri, începând cu ora 10.00, la sediul DNA. De asemenea, Ioana Mihăila a fost citată pentru audieri.

Vlad Voiculescu a ținut să precizeze, într-o intervenție telefonică, că „ministrul Sănătății nu a fost implicat în decizia de cumpărare a vaccinurilor”, adăugând că „CNCAV făcea demersul pentru achiziție”. „Ministrul doar semna fișa de comandă de la CNCAV”, a punctat Voiculescu.

Fostul ministru USR al Sănătății în guvernul Cîțu neagă orice implicare în achiziția dozelor de vaccin anti-Covid. Fostul ministru afirmă că toate contractele au fost semnate de către reprezentantul Comitetului Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare, cu mandat de la premierul Cîțu.

În referatul procurorilor DNA se spune că toate contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale, fără a avea avizul departamentelor de specialitate și fără a exista o analiză privind calitatea și cantitatea necesară de vaccinuri, raportat la populația eligibilă pentru vaccinare.

În dosarul vaccinurilor, fostul premier Florin Cîțu a fost pus, de asemenea, sub acuzare. Prejudiciul în dosarul care îi vizează şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă ar fi de peste 1 miliard de euro. Acest

Vlad Voiculescu susține că acuzațiile DNA sunt aberante

„Puteți să căutați în referatul procurorilor. Acolo veți vedea foarte clar că fișa de comandă, și anume acel document care mi-a fost mie a adus la semnat, nu figura în niciun fel un contract, nu era obligația asumată de România. Obligația fusese deja asumată (…)

Însă (în referatul procurorilor) sunt mai multe aberații. Una dintre ele este numărul de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare. Dacă vă uitați în comunicările CNCAV, vedeți că erau 16 milioane. Populația României în vârstă de peste 18 ani este de 15,2 milioane. Acel număr de 10,7 milioane citat de procuror este o estimare făcută conform principiului că, dacă nu vaccinezi 70% din populație, nu ai o acoperire care să te ferească de răspândirea rapidă a virusului. Dar acesta a fost un obiectiv minimal, inițial. Dacă ne uităm în Europa, peste 80% din populație a fost vaccinată. Faptul că în România populația s-a vaccinat populația în procentaj de sub 50% – abia asta este o problemă. Și asta a însemnat mii de vieți pierdute în valul patru, valul nevaccinaților”, a spus, zilele trecute, Vlad Voiculescu la Antena 3 CNN.

El a citat un alt document din dosar, în care președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și Andrei Baciu (secretar de stat în Ministerul Sănătății, succesorul lui Valeriu Gheorghiță la CNCAV) i-au solicitat premierului de atunci, Florin Cîțu, să analizeze oportunitatea achiziționării suplimentare a peste 8 milioane de doze de vaccin. Memorandumul respectiv, trimis în ianuarie 2021, a fost aprobat de Cîțu în luna februarie, același an.

România, sub media europeană de achiziții

Vlad Voiculescu a refuzat să îi acuze explicit pe Baciu, Gheorghiță și Cîțu, dar a subliniat că „responsabilitățile rămân”.

„Eu nu consider vinovat pe nimeni. Eu consider că cei care au fost responsabili sunt și acum responsabili. Nu se poate schimba responsabilitatea pentru că au trecut doi ani și jumătate de atunci (…) Repet, nu a fost niciodată decizia mea dacă să cumpărăm o cantitate anume de doze de vaccin sau altă cantitate. Niciodată n-a fost asta decizia mea.

Într-un mod ironic, mă regăsesc în situația de a spune ceva în favoarea lui Florin Cîțu. Nu cred că mă puteți bănui de vreo simpatie deosebită pentru dumnealui (Vlad Voiculescu a fost revocat din guvern de Florin Cîțu, n.r.) Dar România nu este nici măcar în primele, este sub media europeană la nivelul de vaccinuri achiziționate”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului