VIDEO | Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României: „Poporul nostru nu poate fi distrus și omorât”

Publicat: 04/04/2022, 20:00
Actualizat: 04/04/2022, 20:54

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut luni seara un discurs, prin videoconferință, în plenul Parlamentului României.

Acesta a vorbit, printre altele, despre situația provocată de invazia rusă din țara sa, cu precădere despre masacrul de la Bucea, o localitate aflată în apropiere de capitala Kiev.

Înaintea discursului lui Volodimir Zelenski, de la tribuna Parlamentului au vorbit președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu.

Cîțu a susținut că Federația Rusă ar trebui izolată total la nivel internațional ca urmare a războiului din Ucraina.

„Domnule preşedinte Zelenski, sunteţi un erou, nu doar în Ucraina, ci şi în România, şi în toate statele care respectă principiile şi valorile democratice. Curajul de care aţi dat dovadă ne inspiră pe toţi. (…) Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic”, a spus Cîțu.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a descris războiul din Ucraina ca fiind „cea mai gravă criză de securitate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

„Începând cu 24 februarie ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de la finele celui de-al Doilea Război Mondial, prin invazia nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ne alăturăm şi de la această tribună vocilor care exprimă sprijinul ferm şi de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional”, a spus șeful Camerei Deputaților.

Anterior discursurilor, senatorii și deputații au ținut un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

La ședință a participat și premierul Nicolae Ciucă.

Ca urmare a unor probleme de ordin tehnic, transmisiunea live a fost oprită pentru câteva momente.

Volodimir Zelenski: Ne așteptăm ca numărul victimelor să fie mult mai mare

Președintele ucrainean a prezentat o serie de imagini de la Bucea și a adăugat că, deși autoritățile au descoperit deja o parte din victimele masacrului din acest oraș, numărul morților este, cel mai probabil, mult mai mare.

De asemenea, Zelenski a făcut referire și la un articol publicat de RIA Novosti prin care autoritățile de la Moscova au încercat să justifice acțiunile militarilor ruși din Bucea.

„Autoturisme au fost strivite de tancuri, femei și fete au fost violate. Și acesta este doar începutul unei anchete. Încă nu avem informații despre toate gropile comune unde oamenii au fost îngropați. Militarii (ruși, n. red.) au torturat oamenii și avem toate motivele să considerăm că oamenii omorâți sunt mult mai mulți decât cunoaștem acum.

De ce au făcut acest lucru pe 3 aprilie? În ziua în care lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucea, pe site-ul agenției ruse de știri RIA Novosti a fost publicat un articol care justifica genocidul ucrainenilor. Denumirea articolului era elocventă: «Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina?». Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși. Articolul descrie o procedură foarte clară și bine pusă la punct, calculată pentru distrugerea a tot ce face Rusia în Ucraina.

Poporul nostru nu poate fi distrus și omorât. Se spune în articol că și denumirea statului nostru trebuie ștearsă. Practic, și moarte a cât mai mulți ucraineni este de dorit pentru ei. Toate acestea sunt scrise pe agenția de stat a Rusiei, unde, fără cenzură, nu poate fi publicat nimic”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, Vladimir Putin continuă agresiunea din Ucraina pentru că este convins că liderii occidentali sunt slabi și nu vor avea capacitatea de a-l opri.

„Dar de ce ei nu se ascund? De ce și acum când lumea a înțeles ce se întâmplă? Vor să distrugă o întreagă națiune. La această întrebare există două răspunsuri: în primul rând, în 1989 a murit Nicolae Ceaușescu după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția lui și Securitatea trag țara în jos. Acel regim se baza doar pe represiune, pe putere și nu avea nimic sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat. Ceaușescu și soția lui nu puteau fi convinși de nimic, la fel nu poate fi convins de nimic în prezent Putin. Nu pot fi convinși cei care propagă războiul”, a mai spus liderul de la Kiev.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice