Vor fi mobilizați românii cu vâstre de la 18 – 60 de ani? Clarificările ministrului Apărării

Vor fi mobilizați românii cu vâstre de la 18 - 60 de ani? Clarificările ministrului Apărării
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 18/03/2022, 11:58

Proiectul de modificare a legii privind securitatea naţională, cel care include și prevederi privind mobilizarea populaţiei și mobilizarea economiei, în timp de ipotetic conflict armat, este aproape gata şi va fi supus votului în Parlament cât de curând, a declarat ministrul Apărării Naţionale. Vasile Dîncu a făcut, din nou, precizări cu privire la mult dezbătuta problemă a mobilizării tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani, în cazul izbucnirii unui război.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, spune că noua lege va permite modernizarea Armatei române şi achiziţionarea de echipamente noi, potrivit Observator.

De asemenea, una dintre priorităţi va fi creşterea alocării bugetare pentru apărare de la 2 la sută din PIB, la 2,5 la sută. În plus, Apărării a dat asigurări că nu se pune problema mobilizării tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani în cazul izbucnirii unui război, aşa cum se vehiculase. Au fost multe „fake news”– uri pe care Ministerul Apărării le-a demontat în ultimele zile. Acestea au fost publicate pe InfoRadar,  platforma dedicată combaterii dezinformării.

„Mobilizarea tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani nu se poate. Cineva care n-a făcut stagiul militar, indiferent de vârsta lui, nu poate fi mobilizat pe front. Vorbim despre situaţii ipotetice. În momentul ăsta nu există nicio dovadă, niciun argument că România şi NATO ar intra în vreun conflict cu Federaţia Rusă”, a declarat Vasile Dîncu.

Ce prevede legea

Potirvit MApN, singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Conform legii, această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”, a precizat MApN.

Reprezentanții Armatei recomandă cetățenilor care primesc astfel de documente să nu dea curs solicitărilor și să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul. Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult