Vremea se strică în România. Sunt așteptate ploi, FURTUNI, descărcări electrice

Vremea se strică în România. Sunt așteptate ploi, FURTUNI, descărcări electrice
Foto: Shutterstock
Publicat: 20/05/2024, 09:25
Actualizat: 20/05/2024, 09:36

Vremea se strică în România. Sunt așteptate ploi, furtuni, descărcări electrice, chiar și grindină. Fenemonele meteo extreme își vor face simțită prezența începînd de marți după-amiaza, anunță meteorologii. 

”Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări. Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.

Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat.

De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării.

Astfel, temperaturile ajung și la 27-28 de grade Celsius și asta înseamnă că potențialul de instabilitate al masei de aer care vine și deasupra României crește treptat și știm cu toții că atunci când temperaturile sunt ridicate, potențialul de severitate al furtunilor crește”, a explicat Mihai Huştiu, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

Vremea rea va cuprinde întreaga țară

Potrivit meteologilor, vremea rea va cuprinde întreaga țară, iar cantitățile de apă vor ajunge și la 40 de litri.

”Așa cum am menționat așteptăm și căderi de grindină, vijelii și cantități mari de apă în intervale scurte de timp, mai ales de marți după-amiază până joi, urmând ca spre final de săptămână vineri, sâmbătă, duminică să contăm pe o ameliorare sub aspectul instabilității.

Vremea va deveni mai frumoasă în zonele joase de relief, iar ploi să mai fie pe la deal și la munte, iar în consecință și temperaturile să mai crească spre weekend, să ne apropiem de 30 de grade.

Dacă până atunci temperaturile se vor situa în general între 20 și 27 de grade, odată cu ameliorarea sub aspectul instabilității, spre weekend temperaturile încep să crească. Ne vom apropia de 30 de grade în anumite zone, mai ales din partea de est și nord-est a țării.

Ne putem aştepta şi la fenomene mai severe de marţi, când efectele ciclonului se vor intensifica. Știm că luna mai aduce perioade de instabilitate. La fel și iunie.

Sunt perioadele în care gradul de instabilitate este cel mai ridicat la nivelul României, perioada din an când se înregistrează și cele mai mari cantități de apă.

În principal ne așteptăm la ploi torențiale, la cantități mari de apă, fie prin acumulare, fie în intervale foarte scurte de timp, de până la 1-3 ore, peste 30-40 de litri.

Asta înseamnă ploi torențiale, căderi de grindină destul de frecvente pentru că încă sunt mase de aer rece în altitudine și la vijelii”, a mai spus meterologul.

”Atenție la acest interval de marți după-amiază până joi”

”Însă contăm totuși pe o instabilitate obișnuită pentru luna mai, nu este ceva ieși din contextul climatologic al acestei luni, dar atenție la acest interval de marți după-amiază până joi, trei zile în care instabilitatea se va genera cam peste tot în țară și mai ales ne așteptăm la cantități însemnate de apă în jumătatea de vest a țării. Acolo sunt cele mai probabile aceste cantități mari de apă și fenomene asociate instabilității: descărcările electrice, grindina și vijeliile pe care le așteptăm în anumite zone, mai ales în timpul după-amiezelor.

Ele nu sunt așa generalizate pe tot parcursul zilei, ci sunt intervale din zi în care apar aceste fenomene, în general ele sunt de scurtă durată, mai ales după-amiaza și seara”, a spus Mihai Huştiu.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile:...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cel mai BOGAT om din istoria lumii! Era african și avea un imperiu de...
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
Directiva care i-a înnebunit pe oameni. De ce nu se mai rup capacele sticlelor
EXCLUSIV | Unde au dormit Vlad Gherman și Oana Moșneagu cu o noapte înainte de...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Ana Baniciu, în lacrimi după ce s-a mutat în casă nouă: ”Plânsă toată”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Prognoza meteo pentru iunie în România: cât de cald va fi?
×