Vulnerabilitatea din umbră a războiului ruso-ucrainean. Avertisment dur: „Noi substanţe puternice continuă să apară, toată lumea poate fi afectată”

Vulnerabilitatea din umbră a războiului ruso-ucrainean. Avertisment dur: Noi substanţe puternice continuă să apară, toată lumea poate fi afectată
Sursa: Profimedia
Publicat: 14/06/2022, 16:45
Actualizat: 14/06/2022, 16:50

Invazia Rusiei în Ucraina aduce încă o „vulnerabilitate” în Europa în ceea ce priveşte drogurile. Agenţia antidrog a UE, cu sediul la Lisabona, a avertizat marți că sunt schimbări în rutele de contrabandă, ceea ce expune mai multe persoane la consum de stupefiante. Un număr record de 213 tone de cocaină au fost confiscate în Uniunea Europeană şi peste 350 de laboratoare de producţie ilegală de droguri au fost destructurate în 2020, potrivit celor mai recente date ale instituţiei.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) subliniază în raportul său anual că multe persoane care au suferit un „stres psihologic sever” în timpul conflictului din Ucraina ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de substanţe în viitor, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Traficanţii de droguri ar putea să treacă la rute alternative

Mai mult, traficanţii de droguri ar putea să treacă la rute alternative pentru a evita zonele cu o prezenţă sporită a securităţii, în timp ce serviciile de sănătate din ţările europene, în special cele care se învecinează cu Ucraina, ar putea deveni mai tensionate, deoarece consumatorii de droguri care fug de conflict au nevoie de sprijin.

„Continuitatea tratamentului, serviciile lingvistice şi furnizarea de locuinţe şi de asistenţă socială sunt probabil cerinţe cheie”, se arată în raport, adăugând că şi cei care nu sunt consumatori de droguri sunt în pericol.

Agenţia mai consemnează că situaţia financiară dificilă din Afganistan, care se află sub controlul talibanilor din august, ar putea face ca veniturile din droguri să devină o sursă mai importantă de venit şi să ducă la o creştere a traficului de heroină către Europa.

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile”

Îngrijorările legate de impactul pe care evoluţiile internaţionale l-ar putea avea asupra problemelor legate de droguri în Europa vin într-un moment în care consumul de substanţe revine la nivelurile anterioare pandemiei şi există semne de creştere a producţiei, după cum a constatat OEDT. Acesta a făcut apel la ţările europene să intensifice serviciile de tratament şi de reducere a riscurilor.

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile, iar noi substanţe puternice continuă să apară… toată lumea poate fi afectată, fie direct, fie indirect”, a declarat directorul OEDT, Alexis Goosdeel.

Bilanț alarmant și la Festivalul Saga din București

Reamintim că bilanțul a fost unul alarmant și la Festivalul Saga din București – un tânăr mort din cauza unei supradoze și 17 persoane la spital pentru consum excesiv de alcool sau droguri. Felul în care s-au desfășurat lucrurile a deschis din nou „Cutia Pandorei” în ceea ce privește consumul de droguri, dar și lejeritatea distribuirii lor pe o piață obscură, care își întinde nestingherită ramificațiile.

În cele trei zile ale festivalului Saga, au fost constatate 129 de infracțiuni, dintre care 119 legate de consumul și traficul de droguri, potrivit datelor oficiale. Procurorii DIICOT au început deja anchetele în mai multe dosare deschise pentru consumatorii de droguri și îi caută pe cei care le-au vândut acestora stupefiante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu