ZAPAD – 2021, demonstrație de forță a Rusiei. A început cel mai mare exercițiu militar de la granițele NATO

ZAPAD – 2021, demonstrație de forță a Rusiei. A început cel mai mare exercițiu militar de la granițele NATO
ZAPAD – 2021, demonstrație de forță a Rusiei | FOTO - Profimedia Images
Publicat: 10/09/2021, 11:25
Actualizat: 10/09/2021, 11:33

Aproximativ 200.000 de militari au fost mobilizați pentru ”Zapad – 2021”, alături de soldați din Rusia și Belarus participând la acest exercițiu, care se desfășoară din patru în patru ani – în limba rusă ”Vest – 2021” –, trupe din Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, India, Kîrgîzstan, Mongolia, Sri Lanka și Serbia.

  • Prima etapă – trei zile – a exerciţiului ”Zapad – 2021” vizează simularea unei intervenţii NATO în Belarus, respinsă de către forţele ruso-bieloruse.
  • A doua etapă presupune o acţiune combinată inter-arme prin care Rusia reuşeşte ”stabilizarea” situaţiei din zona de conflict.

Exercițiul militar de amploare – 10-16 septembrie – a fost anunțat încă din februarie de Ministerul Apărării al Federației Ruse, cu mențiunea că pe teritoriul Republicii Belarus nu vor acționa decât 13.000 de militari.

”În septembrie 2021, aproximativ 200.000 de militari din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) vor participa la exercițiile strategice comune rus-bieloruse Vest-2021. Acțiunile practice ale trupelor vor avea loc în perioada 10-16 septembrie la nouă terenuri de antrenament din Rusia și la cinci terenuri de antrenament din Belarus. De asemenea, vor implica peste 80 de avioane și elicoptere, până la 760 de unități de echipament militar (peste 290 de tancuri, peste 240 de tunuri, sisteme de rachete cu lansare multiplă și mortare), precum și până la 15 nave. Aproape 13 mii de persoane, peste 30 de avioane și elicoptere, până la 350 de unități de echipament militar vor fi utilizate pe teritoriul Republicii Belarus”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării printr-un comunicat.

De ce ”Vest – 2021”?

Scenariul acestui exercițiu militar plasează NATO, spun analiștii, în postura de eventual inamic într-o confruntare militară convențională, iar numele exercițiului provine de la unul dintre principalele districte militare ale Rusiei:

  • Zapad (Vest)
  • Vostok (Est)
  • Ţentr (Centru)
  • Kavkaz (Caucaz/Sud)

Comunicatul transmis de Ministerul Apărării al Federației Ruse precizează cifra de 13.000 de militari care vor acționa în Belarus din cauză că – potrivit Documentului de la Viena (2011) – orice exerciţiu militar (organizat de Rusia ori NATO) care depăşeşte cifra de 13.000 de militari (sau 300 de tancuri), trebuie să aibă observatori OSCE. În consecință, pentru ca observatorii OSCE să nu aibă acces la aceste manevre,  a fost avansată cifra de 13.000 de persoane şi ”peste” 290 de tancuri.

Autoritățile din Belarus au transmis că tema exercițiului ”Zapad – 2021 – este ”Utilizarea grupărilor de trupe (forțe) în interesul asigurării securității militare a statului Uniunii”, iar aceste manevre reprezintă ”etapa finală a sistemului de instruire comună a Forțelor Armate din Belarus și Rusia în acest an”.

Analistul militar Michael Kofman: ”Rusia, îngrijorată de strategia occidentală a calului troian”

Analizând implicațiile acestui exercițiu care are ca scop și scoaterea în evidență a capacităților militare ale unui ”Est” aflat, virtual, într-un război convențional cu ”Vestul”, analistul militar american Michael Kofman aduce în discuție ”strategia calului troian”, una care stârnește îngrijorare la Moscova.

”Statul Major rus este îngrijorat de ceea ceea ce definește ca fiind strategia occidentală «cal troian»: Occidentul ar putea folosi mijloace indirecte pentru a destabiliza o țară (n.red. – din sfera de influență a Rusiei), apoi ar folosi capabilități convenționale avansate pentru a paraliza forțele armate și ar executa atacuri aeriene în masă împotriva infrastructurilor. Scopul militar al rușilor este acela de a convinge o coaliție condusă de SUA că nu poate obține o victorie decisivă la început și că războiul va duce la costuri militare sau economice substanțiale, alături de o probabilă escaladare nucleară”, consideră analistul militar, potrivit warontherocks.com.

”Zapad-2021” stârnește deja controverse, cu atât mai mult cu cât NATO a cerut Rusiei să dea dovadă de transparență în ceea ce privește numărul militarilor angrenați în manevrele militare și în cazul ”Zapad-2017”, atunci când  au existat informații potrivit cărora Moscova ar fi folosit 100.000 de militari în exercițiu, deși anunțase o cifră oficială de 12.000.

Vladimir Putin, ”agent al haosului”

Washington Post, pe de altă parte, îl etichetează pe Vladimir Putin drept un ”agent al haosului”, reamintind și că rușii au folosit exercițiile militare din trecut ca ”acoperire pentru operațiunile militare efective” din Georgia (2008), Ucraina (2014) și Siria (2015).

În astfel de condiții, Occidentul are motive întemeiate pentru a fi ”îngrijorat” din cauza unor asemenea demonstrații de forță.

În același timp, un eventual parteneriat între Occident și Rusia ar putea exista, la un moment dat, numai dacă regulile vor fi respectate de ambele părți, însă – în ceea ce îl privește pe Vladimir Putin – analiștii susțin că va fi foarte complicat sau chiar imposibil să se ajungă într-o astfel de etapă, în contextul în care președintele rus preferă ”acțiunile imprevizibile”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”