”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”

”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”
”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”
Publicat: 08/02/2021, 12:10
Actualizat: 08/02/2021, 19:20

Considerat liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi – cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin – a fost condamnat, săptămâna trecută, la trei ani și jumătate de închisoare, continuând să susțină că se dorește reducerea sa la tăcere, prin orice mijloace, decizia fiind ”motivată politic”.

Alexei Navalnîi a acuzat, fără menajamente, autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin, pentru persecuția sa, dar și pentru otrăvirea sa cu un agent neurotoxic.

Mai mult, Navalnîi a râs în timp ce verdictul era citit, făcând semn către aliații și soția sa, Yulia, în sala de judecată, după ce denunțase – anterior – procedurile judiciare ca fiind motivate politic și a cerut eliberarea. Liderul opoziției din Rusia nu s-a ferit să îl eticheteze pe Vladimir Putin, în instanță, drept ”otrăvitor”.

Noua strategie adoptată la Kremlin poate avea efecte negative pe termen lung

În acest context, analiștii sunt de părere că asistăm la o ”osificare” a Kremlinului și la o radicalizare a măsurilor luate de autorități. Regimul lui Vladimir Putin pare a nu se putea adapta la noile condiții, iar refuzul dialogului ar putea avea ca rezultat transformarea tuturor tensiunilor sociale în proteste cu substrat politic.

Tatiana Stanovaya – scriitor, fondator R. Politik (firmă de analiză politică) și savant nerezident al Centrului Carnegie Moscova – notează pentru Financial Times că Vladmir Putin recurge, acum, la o nouă strategie, după ce, atunci când a preluat puterea, a încercat să îmbunătățească viața de zi cu zi a rușilor și i-a convins pe aceștia că Mama Rusia are foarte mulți adversari în plan internațional.

Noua strategie adoptată la Kremlin înseamnă, în acest scenariu, o Rusie ca o ”cetate asediată” și intoleranță față de protestatari.

”Pot funcționa astfel de tactici dure, în timp ce guvernul continuă să ignore provocările socio-economice și de sănătate publică declanșate de pandemie? Scăderea veniturilor reale și creșterea recentă a vârstei de pensionare au alimentat nemulțumirea socială care s-a revărsat pe stradă după arestarea lui Navalnîi. În 2013, atunci când dosarul de fraudă împotriva lui Alexei Navalny a ajuns pentru prima dată în în mâinile judecătorilor, echipa politică de la Kremlin era suficient de inteligentă pentru a recunoaște că o lungă perioadă de închisoare îl va face doar un erou. A scăpat, atunci, cu o pedeapsă cu suspendare”, notează Tatiana Stanovaya în Financial Times.

Ce cred rușii despre Navalnîi. De la ”Nu-mi place nimic la el” până la plasarea Kremlinului în spatele tentativei de asasinat

Potrivit unui sondaj făcut public în luna noiembrie a anului trecut, susținătorii lui Vladimir Putin sunt de părere că influența lui Alexei Navalnîi asupra rușilor este prezentată exagerat în mass-media internațională.

La întrebarea ”Aprobați sau dezaprobați acțiunile lui Navalnîi?”, 50% dintre cei chestionați ar fi răspuns ”Dezaprob”, în timp ce doar 20% ar fi spus ”Aprob”. Și asta în vreme ce 18% au declarat că nici nu au auzit de Alexei Navalnîi.

Sondajul, conform levada.ru, ”a fost realizat în perioada 25-30 septembrie 2020, în rândul unui eșantion reprezentativ al tuturor locuitorilor ruși din mediul urban și rural. Eșantionul a fost alcătuit din 1605 de persoane în vârstă de 18 ani sau peste în 137 de municipalități din 50 de regiuni ale Federației Ruse”.

 La întrebarea ”Ce îți place la Alexei Navalnîi?”, 54% dintre cei chestionați ar fi răspuns că ”Nu-mi place nimic la el”, în timp ce doar 8% au considerat că acesta ”spune doar adevărul”.

Subiectul ”Otrăvirea lui Alexei Navalnîi”

În ceea ce privește subiectul ”Otrăvirea lui Alexei Navalnîi”, conform acestui sondaj de opinie, 59% dintre rușii chestionați au declarat ”Am auzit ceva despre asta”, iar 22% au spus ”Este pentru prima oară când aud de asta”.

A existat și următoarea întrebare, totuși: ”Cine credeți că se află în spatele otrăvirii lui Navalnîi”, iar 30 % dintre repondenți au transmis că ”Putin, Kremlinul, guvernul, autoritățile, Duma de Stat, Partidul Rusia Unită, agențiile de informații rusești sau FSB”.

La sfârșitul lunii ianuarie, 5% dintre ruși declară că ar vota cu Alexei Navalnîi, asta în timp ce doar 2% dintre ei spuseseră că l-ar vota în luna noiembrie a anului trecut.

Dar arestarea și condamnarea sa l-au transformat, acum, ”într-o victimă a nedreptății și o provocare la nivel național pentru Vladimir Putin”. Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate în 2024, iar părerile specialiștilor converg către ideea că este prima dată când Putin are de-a face cu un adversar real, iar Kremlinul nu mai este capabil să devieze nemulțumirea populară și să o facă inofensivă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...