Zece reprezentanți ai Ambasadei României la Moscova au fost declarați personae non gratae

Zece reprezentanți ai Ambasadei României la Moscova au fost declarați personae non gratae
MAE / Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 13/05/2022, 15:28
Actualizat: 13/05/2022, 15:59

Federația Rusă a declarat ca personae non gratae zece reprezentanți ai Ambasadei României la Moscova, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca persona non grata zece persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a zece persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit MAE, decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961. La acea dată, decizia i-a fost comunicată direct lui Valery Kuzmin, ambasadorului Federației Ruse la București, care a fost convocat la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu.

„MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse”, a transmis MAE.

În ce condiții se declară persona non grata

Persona non grata – personae non gratae, la plural – este denumirea folosită pentru a desemna un reprezentant diplomatic despre care statul în care a fost acreditat declară că trebuie să-și înceteze activitatea pe teritoriul respectiv.

Conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, „statul acreditar poate oricând, şi fără a trebui sa motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că şeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauza sau va pune capăt funcţiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoana poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar”.

Convenția internațională prevede că, dacă statul acreditant refuza să execute sau nu executa într-un termen rezonabil obligaţiile care îi incumbă conform paragrafului anterior, statul acreditar poate refuza să recunoască persoanei în cauza calitatea de membru al misiunii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult