Zeci de lideri din EUROPA au discutat despre potențialul noilor tehnologii. Kanaris:”Digitalizarea și AI transformă peisajul de business din România”

Publicat: 04/04/2024, 16:52

Economia digitală a României ar putea crește de patru ori prin tehnologie, energie verde și o atenție sporită alocată produselor sustenabile. E concluzia trasă la renumita conferință „The Economist, Romanian Business & Investment Roundtable”, la care peste 40 de lideri din Europa au discutat despre potențialul noilor tehnologii, tranziția la energie verde și economia verde.

În România asistăm la o tranziție pe mai multe planuri, în special în ceea ce privește tehnologia. Investițiile din zona tech au potențialul de a transforma mediul antreprenorial, iar digitalizarea și inteligența artificială nu sunt străine niciunui jucător de pe piața europeană.

„Trebuie să continuăm să aducem produse noi pe piață”

Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România, a declarat că digitalizarea și inteligența artificială transformă peisajul de business din România.

„De fapt, digitalizarea și inteligența artificială transformă peisajul de business din România, nu doar în sectorul public, ci și în cel privat. Există o mulțime de investiții în aceste tehnologii și, de fapt, o mulțime de schimbări în ceea ce privește modul în care ne conducem afacerile, modul în care interacționăm cu clienții noștri, modul în care ne realizăm produsele și modul în care interacționăm cu statul, de asemenea. Așadar, este un proces de transformare care are loc în prezent, iar ritmul va fi unul accelerat.

Așadar, pentru că AI se mișcă într-un ritm incredibil, trebuie să accelerăm ritmul de schimbare aici, la nivel local, în România. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că trebuie să se accelereze dialogul cu statul și cu Guvernul în ceea ce privește reglementarea. Avem nevoie de o direcție clară pe acest front. Trebuie să continuăm, ca sector privat, să investim în AI, iar Vodafone, fiind unul dintre cei mai mari investitori din România, alocă fonduri semnificative în spatele AI.

Trebuie să continuăm să aducem produse noi pe piață. După cum am spus, modul în care ne gestionăm afacerea ca Vodafone, dar și modul în care ne realizăm produsele și interacționăm cu clienții noștri se schimbă în mod fundamental în beneficiul consumatorului. Astfel, clientul se va deschide, colaborează cu noi mai repede, mai bine, mai ieftin, de asemenea. Așadar, tehnologia are un potențial extraordinar și stă în puterea noastră să facem să se întâmple acest lucru”, a precizat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

„România are un potențial uriaș”

Liderii din sectorul energetic au subliniat importanța proiectelor regionale de infrastructură energetică în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic.

„Energia este importantă. Componenta regenerabilă pentru că nu e vorba numai despre conceptul de a fi verde, este vorba, în primul rând, de conceptul de regenerabil, este pivotal în ceea ce privește dezvoltarea de viitor. Este o oportunitate de care avem nevoie noi, ca spațiu european, de a avea o identitate viitoare bine definită. Nu este un cost, este o oportunitate de dezvoltare extrem de importantă. Există două componente: partea de investiție în general, dar foarte important, partea de investiții în rețele electrice. Fără rețele electrice digitalizate și descentralizate nu o să fim în stare să beneficiem de toate avantajele care vor produce energie regenerabilă. Astăzi avem dovada că țările care au investit foarte mult în regenerabile și în rețele beneficiază de cele mai mici prețuri la energia electrică. Spania este un exemplu foarte clar.

Este important pentru regiunea aceasta să ajungă la acel nivel. Din nou, țările din nord sunt cunoscute pentru o producție de energie regenerabilă relevantă care la urma urmei devine un beneficiu palpabil pentru consumatorul final la nivel de preț.

România are un potențial uriaș din foarte multe puncte de vedere. Ceea ce este extrem de important este să se înceapă o discuție serioasă și reforme serioase în ceea ce privește sectorul energetic. Astăzi, tranziția energetică este încă privită ca un cost. Este nevoie de un program de investiții serios. Investițiile în energie înseamnă dezvoltare. Nu sunt un cost”, a declarat Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC Romania.

„Sistemul de garanție-returnare va schimba obiceiul tuturor românilor”

Discuțiile au punctat, de asemenea, importanța unor politici și reglementări solide pentru protecția mediului, în contextul garantării unei economii circulare, responsabilitatea fiind deopotrivă a autorităților și a companiilor.

„Sustenabilitatea, așa cum știm toți, este ceva foarte important pentru noi ca societate, dar și pentru toate companiile. Sistemul de garanție-returnare este dovada vie că implementarea sustenabilității poate fi transpusă în viața de zi cu zi a tuturor românilor. Sistemul de garanție-returnare va schimba practic obiceiul tuturor românilor în privința ambalajelor pe care le utilizează și va face ca în cursul unui an să se recicleze circa șase miliarde de ambalaje”, a spus Cătălina Marga, CFO RetuRO.

La cea de-a patra ediție a conferinței „The Economist Romanian Business & Investment Roundtable”, autoritățile, instituțiile și societatea civilă au fost încurajate să colaboreze strâns cu actorii majori de pe piețele europene în vederea promovării coeziunii sociale și a stabilității.

CITEȘTE ȘI:

Vodafone devine partener principal al evenimentului „The Economist Impact – Romanian Business&Investment Roundtable”

Vodafone a semnat un contract cu Microsoft pentru folosirea sistemelor de inteligență artificială

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale