Zelenski a zburat direct de la Londra la Paris, unde va lua cina cu Macron. Ce a declarat în presa franceză: „Cred că Macron s-a schimbat. El a fost cel care a deschis uşa livrărilor de TANCURI”

Zelenski a zburat direct de la Londra la Paris, unde va lua cina cu Macron. Ce a declarat în presa franceză: „Cred că Macron s-a schimbat. El a fost cel care a deschis uşa livrărilor de TANCURI”
Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski / Sursa: Profimedia
Publicat: 08/02/2023, 22:41
Actualizat: 08/02/2023, 22:42

Volodimir Zelenski a aterizat miercuri seară la Paris, imediat după vizita la Londra, deplasarea fiind confirmată oficial cu câteva ore înainte, potrivit postului tf1info.fr. Anterior, presa din Franţa anunţase pe surse această vizită, în timp ce în Germania, postul  NTV informase, tot pe surse, că Olaf Scholz, cancelarul german, va zbura miercuri la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Preşedintele ucrainean urmează să ia cina cu Macron, relatează postul francez  tf1info.fr.

În aceeași zi, cotidianul francez Le Figaro a publicat un interviu cu Volodimir Zelenski, în care acesta a salutat faptul că omologul său francez Emmanuel Macron, acuzat uneori că nu este în fruntea sprijinului pentru Ucraina, „s-a schimbat” şi a apreciat că încrederea este „reală astăzi”, relatează Agerpres.

„Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta. La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal”, a spus preşedintele ucrainean.

„Am avut multe discuţii cu Franţa, Germania şi alte ţări. Cred că încrederea este reală astăzi”, a subliniat preşedintele ucrainean, care joi se va afla la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Volodimir Zelenski a fost miercuri în vizită la Londra, unde a ţinut un discurs în Parlament şi a fost primit de regele Charles al III-lea. Aceasta este a doua deplasare în străinătate a preşedintelui ucrainean, de la începutul războiului. În decembrie, el a făcut o deplasare-surpriză în Statele Unite.

Miercuri, la întâlnirea avută la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii săi occidentali să furnizeze Ucrainei armele necesare pentru a opri invazia rusă.

Joi, liderul de la Kiev ar urma să fie la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii europeni, dar, la fel, vizita nu este confirmată oficial, în special din motive de securitate. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost săptămâna trecută la Kiev.

Charles Michel a declarat luni seară că l-a invitat pe Volodimir Zelenski „să participe personal la un viitor summit”.

„Acest lucru ar putea avea loc joia aceasta”, dar „nimic nu este finalizat”, a precizat Consiliul European.

Liderii celor 27 de state membre UE se întâlnesc joi şi vineri într-un summit extraordinar convocat pentru a discuta despre migraţie.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase