Zelenski: Sancţiunile europene împotriva Rusiei au venit „puţin cam târziu”

Zelenski: Sancţiunile europene împotriva Rusiei au venit „puţin cam târziu”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/03/2022, 10:33

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit membrilor Consiliului European pentru sancțiunile impuse Rusiei, dar a spus că „a fost puțin târziu”, transmite CNN. În discursul său către Consiliul European, postat pe Facebook joi seară, Zelensky a spus că dacă sancțiunile ar fi fost preventive, exista șansa ca Rusia să nu fi intrat în război.

„Ați blocat Nord Stream 2. Vă suntem recunoscători. Și pe bună dreptate. Dar era și puțin târziu. Dacă ar fi fost luată această decizie la timp, Rusia nu ar fi creat o criză a gazelor. Măcar a existat o șansă”, a spus el consiliului.

El a adăugat că „armata rusă nu știe ce este demnitatea. Ei nu știu ce este conștiința. Nu înțeleg de ce prețuim atât de mult libertatea noastră. Libertatea determină viitorul țării noastre”. Zelenski a mai spus că Rusia a distrus deja 230 de școli, 155 de grădinițe și a ucis 128 de copii în Ucraina.

„Orașe întregi, sate sunt cenuşă. Nu mai rămâne nimic”, a spus el, „armata rusă a ucis jurnalişti. Deși au văzut pe ei inscripția „Presă”. Este posibil să nu fi fost învățați să citească, doar să ucidă.”

În discursul său, Zelensky a mulțumit statelor membre pentru sprijinul acordat, dar nu a mulțumit Ungariei, cerând premierului ungar Viktor Orban să „decidă deja” cu privire la tratamentul pe care îl are față de Rusia. „Eziți să impuni sau nu sancțiuni? Și eziți să lași armele să treacă sau nu? Și eziți dacă să faci comerț cu Rusia sau nu? Nu este timp să ezităm. E timpul să te hotărăști deja”, a spus Zelenski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase