Ziua Justiției | Fostul magistrat Popa a explicat cum ”s-au pus bazele unui sistem pervers!” Ex-judecătorul Udrea își avertizează foștii colegi care au cerut CJUE să decidă vizavi de Constituția României: “UE nu e un stat federal!”

Ziua Justiției | Fostul magistrat Popa a explicat cum ”s-au pus bazele unui sistem pervers!” Ex-judecătorul Udrea își avertizează foștii colegi care au cerut CJUE să decidă vizavi de Constituția României: “UE nu e un stat federal!”
Publicat: 04/07/2022, 17:40
Actualizat: 04/07/2022, 17:55

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie. Evenimentul a fost marcat printr-o conferință de presă la care au luat parte unii magistrați cunoscuți, retrași acum la pensie și deveniți membri ai noului partid APP – luni, 4 iulie, zi consacrată pentru această sărbătoare. Aceștia au punctat cele mai grave probleme ale sistemului judiciar pentru ca actualii guvernanți, în frunte cu ministrul Justiției Cătălin Predoiu, să găsească formula prin care puterea judecătorească să fie cu adevărat independentă.

La Palatul Mogoșoaia, într-o conferință de presă organizată pe tema Justiția – “În numele Legii” sau „În numele Dreptății”, fostul judecător Ion Popa, a cărui carieră a punctat funcții înalte în magistratură, la MJ și în CSM ca secretar general, a făcut o disecție a actualului sistem juridic din România, afirmând că “ar trebui să ne bucurăm de Justiția Română, dar nenorocirea e că nu prea avem de ce pentru că ultimii 15 ani ne-au arătat o față foarte urâtă” întrucât “s-au pus bazele unui sistem pervers”.

Popa, care azi a trecut în avocatură și privește detașat de restricții situația Justiției române, a explicat problemele majore ale acestui domeniu, printre acestea numărându-se promovarea procurorilor cu vechime mică la nivel de parchet general care, după această “teleportare” au devenit “vulnerabili la sugestii și la recomandări“.

Disecții dure pe corpul sistemului judiciar la Ziua Justiției

Apoi, Popa a atins un subiect cu care mulți specialiști în Drept nu sunt de acord, referindu-se la independența procurorilor.

Acesta a adăugat faptul că procurorii nu beneficiază de inamovibilitate și acționează în subordonare ierarhică, iar altă manieră prin care sistemul să fie independent ar putea fi aceea a schimbării modalității de numire a vârfurilor în parchete deoarece “s-a dovedit în timp că numirea procurorului general al PICCJ este la mâna ministrului și Președintelui României (oricare ar fi cel din urmă), mai puțin numirea lui Tiberiu Nițu , care s-a făcut în urma unui troc politic”.

INM nu este decât “o plăcută vacanță post-studențească“

Fostul magistrat Ion Popa a făcut trimiteri în pledoaria sa pentru o justiție normal, la sistemul paralel și la crearea SIIJ , care a fost o soluție bună ce a deranjat, deși această secție era cu adevărat independentă pentru că numirile fuseseră făcute la CSM de o comisie formată din doi judecători și un procuror.

Pe viitor, fostul judecător Popa a mai subliniat necesitatea ca Institutul Național al Magistraturii să sufere transformări, întrucât acum INM nu este decât “o plăcută vacanță post-studențească “ unde stagiul de practică e aproape zero și “nu există nicio oră de psihologie comportamentală, motiv pentru care viitorii magistrați pot fi racolați, recrutați de servicii și, drept urmare, ar trebui să fie de la început protejați de capcane și avantaje la prima vedere nevinovate. Așa devii al lor!”, a mai spus fostul magistrat Popa.

”Dacă dispare independența Justiției, s-a terminat cu democrația!”

Prezent la conferința organizată de APP în numele Zilei Justiției, fostul judecător de la Curtea Militară de Apel, Constantin Udrea, care a dat primul achitări în dosare în care parchetele au lucrat pe protocoale cu SRI, a atacat frontal problema implicării serviciilor în sistemul judiciar, afirmând: “Serviciile secrete, dacă își pun ținta pe un afacerist, politician, o fac prin toate mijloacele. (…) Probele lor nu oferă nicio garanție. Prima reformă care ar trebui să se facă e ca serviciile secrete să fie scoase din procedurile judiciare (…) Tinerii să ia aminte că dacă dispare independența Justiției, s-a terminat cu democrația, cu drepturile omului!  “

Fostul magistrat Udrea a vorbit și despre importanța Constituției, arătând că Statul de Drept se sprijină pe Legea fundamentală, dar că la acest moment “s-a creat o falie între judecătorii din România, unii solicitând CJUE să se pronunțe în materie de constituționalitate, întebând dacă este prioritară norma europeană și punând, astfel, în dificultate CCR care ar trebui să iasă cu explicații”. “UE nu e un stat federal. Adoptarea unei Constituții europene a eșuat (..) Normele europene se raportează la legi, nu la Constituție (n.r.- a României)“, a mai spus magistratul Udrea.

Conferința de presa a APP a fost moderată de fostul magistrat, actualmente avocat și vicepreședinte APP, Mariana Varga. Ziua Justiției a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, având menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor Justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...