ZIUA Z pentru coaliția de guvernare. Încetarea grevei profesorilor și demisia premierului, subiectele „fierbinți” de pe masa guvernului

ZIUA Z pentru coaliția de guvernare. Încetarea grevei profesorilor și demisia premierului, subiectele fierbinți de pe masa guvernului
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 12/06/2023, 09:44
Actualizat: 12/06/2023, 09:46

Zi crucială pentru coaliția de guvernare! Sindicatele din învățământ dau luni un răspuns privind ultima ofertă a guvernului, de creștere a salariilor cu 25%. Și tot luni premierul Nicolae Ciucă este așteptat să-și dea demisia pentru a începe „rotativa” guvernamentală, o premieră în politica românească.  De precizat însă, că un refuz al profesorilor și o continuare a grevei pe termen nelimitat ar da peste cap planurile coaliției de guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul. De asemenea, Ciucă a transmis că așteaptă răspunsul acestora luni, în urma ultimei oferte înaintate către aceștia.

”Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor. La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul.

În urma discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă de duminică dimineață, sindicaliștii au anunțat că așteaptă un draft al ordonanței de urgență care va răspunde solicitărilor lor. Luni, la ora 10 se vor reuni pentru a discuta dacă greva se poate încheia. Până când se va ajunge la un numitor comun, luni școlile vor fi în continuare în grevă.

În ceea ce privește coaliția de guvernare, potrivit surselor Gândul, premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze în cursul zilei de luni. Asta doar în condițiile în care sindicatele din Educație vor fi de acord cu oferta propusă duminică și vor anunța încheierea grevei generale.

Însă dacă sindicatele din Educație resping și această ofertă, lucrurile în coaliție se complică. O eventuală demisie a lui Nicolae Ciucă ar paraliza practic negocierile cu sindicatele, pentru că un guvern demisionar nu poate emite Ordonanțe de Urgență iar procedurile de instalare a noului guvern Ciolacu ar dura câteva zile.

Rocada premierilor, premieră în politica din România

Premierul Nicolae Ciucă este aşteptat să îşi depună luni mandatul într-o ședință de guvern, ceea ce echivalează cu demisia întregului executiv. În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România.

Astfel, funcţia de premier ar urma să ajungă la preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în urma nominalizării sale de către preşedintele Klaus Iohannis.

Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv. Vom vedea dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliului Dezvoltării.

Ministrul Educației, noi modificări în calendarul bacalaureatului și a evaluării naționale

Înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională se prelungesc până la data de 16 iunie, a transmis, duminică, ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința de Guvern.

Decizia vine în contextul în care greva profesorilor continuă luni, 12 iunie. (Detalii suplimentare despre subiect aici…)

„Așa cum știți, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment, modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie.

Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiat. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a spus Ligia Deca.

Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la propunerea Ministerului Educaţiei.

Ministrul de resort, Ligia Deca, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern de duminică: „Am văzut cu toţii semnalul de alarmă tras de către personalul din învăţământ şi ultimele trei săptămâni ne-au dat măsura demnităţii oamenilor care ne construiesc viitorul, educându-ne copiii. 
Prioritatea noastră, la Ministerul Educaţiei, a fost să continuăm garantarea dreptului la educaţie. Sigur, nu a negat niciun moment dreptul cadrelor didactice de a cere u sprijin mai mare din partea statului şi considerăm că îl merită cu prisosinţă.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Vicepreședinte PSD, despre prezidențiale: La Marcel Ciolacu, ”va fi extrem de important felul în care performează” ca premier

VIDEO. Profesorii au deadline până luni, la 10:00, să spună dacă acceptă oferta Guvernului. Nicolae Ciucă: „Am agreat creșterea…”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?