Circa 60% din mașinile verificate de RAR în ultimele 3 luni au probleme tehnice sau acte incomplete

Circa 60% din mașinile verificate de RAR în ultimele 3 luni au probleme tehnice sau acte incomplete
Publicat: 09/07/2012, 11:09
Actualizat: 21/03/2019, 22:23

Peste 59% din cele aproape 22.500 de vehicule verificate de Registrul Auto Român (RAR) în ultimele trei luni au fost declarate neconforme pentru că au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente, a anunțat luni instituția, informează Mediafax.

Dintre autoturismele declarate neconforme, aproape jumătate au picat testul securității rutiere, având defecțiuni precum proasta funcționare a farurilor și semnalizării, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților din față și spate sau defecțiuni ale sistemului de frânare.

De asemenea, 20,4% din autovehiculele neconforme sunt considerate de inspectorii RAR ca prezentând pericol iminent de accident. Acestea au sisteme de frânare ineficace, elemente componente ale sistemelor de frânare deteriorate sau mecanismul de direcție într-o stare necorespunzătoare.

Din totalul vehiculelor oprite în trafic, în aproape 20% din cazuri s-a constatat depășirea normelor maxime admise de poluare.

Aproape 2,4% dintre autoturismele verificate au avut probleme legate de identificare, iar 6% aveau nereguli din punct de vedere al inspecției tehnice periodice (ITP fals, ITP expirat, lipsă de acte).

Directorul general al RAR, George-Adrian Dincă, spune că rezultatele controalelor nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de defecțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase