Max Mosley a dat în judecată Google pentru a obține blocarea difuzării unor imagini

Max Mosley a dat în judecată Google pentru a obține blocarea difuzării unor imagini
Publicat: 05/09/2013, 19:06
Actualizat: 08/02/2019, 04:54

Fostul șef al Federației Internaționale de Automobilism, Max Mosley, protagonistul unui scandal în 2008 după ce presa engleză a prezentat imagini care îl înfățișau în compania unor prostituate, a dat în judecată Google France pentru a obține blocarea difuzării fotografiilor respective pe internet.

Mosley speră că justiția franceză va obliga gigantul informatic să acționeze pentru a bloca, prin intermediul motorului său de căutare, difuzarea imaginilor și înregistrărilor video cu privire la acest caz care ar putea încălca dreptul său la viață privată. Fostul președinte al FIA a declanșat o procedură similară în Germania, care va fi analizată în 20 septembrie, la Hamburg, a declarat pentru AFP un reprezentant al Google.

Clara Zerbib, avocata lui Mosley, a cerut, miercuri, judecătorilor tribunalului din Paris să oblige Google France, sub amenințarea unor constrângeri financiare, nu numai să șteargă toate imaginile incriminate, ci și să acționeze înainte pentru a împiedica în viitor difuzarea acestora prin intermediul motorului de căutare. Tribunalul se va pronunța în această speță la 21 octombrie.

Acțiunea lui Mosley se bazează pe mai multe decizii ale unor instanțe din Anglia și Franța, care au recunoscut încălcarea dreptului la viață privată prin difuzarea acelor imagini și au condamnat societatea News Group, editorul publicației News of the World, care le-a publicat.

Pentru reprezentanții Google, cererea fostului președinte al FIA reprezintă o „aberație juridică” care „poate încălca dreptul fundamental la libertatea de exprimare și de informare pe Internet”. Aceștia au precizat că întotdeauna au șters imaginile respective și adresele corespunzătoare atunci când Mosley le-a cerut acest lucru, dar refuză să intervină „în amonte” pentru a supraveghea, filtra și bloca fotografiile și filmele.

Avocații Google au susținut că un astfel de control prealabil ar intra în contradicție cu directivele europene privind „comerțul electronic”, pe baza cărora statele membre nu trebuie să constrângă prestatorii de servicii de Internet „la obligația de a supraveghea (…) fapte sau circumstanțe privind activități ilicite”.

Google a scos în evidență ineficacitatea unei asemenea cenzuri și riscul de a atinge în acest mod conținuturi perfect legale, cum ar fi articolele privind cazul Mosley de exemplu. Acest argument a fost respins de avocatul lui Mosley, care a arătat că această supraveghere și cenzură prealabilă există deja pentru imaginile cu caracter pedofil.

News of the World a publicat în data de 30 martie 2008 fotografii și imagini video care îl surprindeau pe Max Mosley în compania a cinci tinere prostituate, îmbrăcate în uniforme sau costumate în prizonieri. Scenele au fost catalogate drept „o orgie nazistă” de tabloid, care a amintit și că tatăl lui Max Mosley a fost un militant al mișcării naziste britanice din anii ’30. Președintele FIA a respins aceste acuzații și a acuzat grupul de presă News Group Newspapers că a i-a violat viața privată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto