Mitul mașinilor second-hand din Germania: jumătate au kilometrajul ajustat

Mitul mașinilor second-hand din Germania: jumătate au kilometrajul ajustat
Publicat: 05/06/2014, 12:55
Actualizat: 03/02/2019, 06:23

„Fără ajustările de kilometraj, prețurile mașinilor aduse din Germania nu ar putea fi competitive pe piața din România. Dacă ținem cont de faptul că 48% dintre mașinile aflate la vânzare în România provin din Germania și dacă adăugăm și o parte din restul mașinilor de pe piață, rezultă că cel puțin una din două mașini vândute în România nu are kilometrajul real. De altfel, rezultatele unei analize statistice derulate asupra rulajelor mașinilor second-hand au arătat că aproximativ 70% dintre mașinile aflate la vânzare în România au kilometrajul semnificativ mai mic decât media. În această situație este de așteptat ca trei din patru români care vor achiziționa o mașină second-hand în perioada următoare să nu știe ce au cumpărat cu adevărat”, potrivit sursei citate.

Concluziile analizei se bazează pe rezultatele unor comparații realizate la nivel de „preț corect” pentru mașinile second-hand din cele două țări, autorii analizei exemplificând cu trei dintre cele mai cumpărate mașini rulate din România.

Astfel, un Volkswagen Golf (2.0 L diesel, 140 CP, 150.000 km, din 2005) este evaluat de consultanții auto VeziCatFace la un preț de 6.180 de euro, cu circa 50 de euro mai mult decât prețul din Germania.

„Diferența dintre cele două prețuri este nesemnificativă, dar dacă luăm în calcul și costul timbrului de mediu (aproximativ 700 de euro), costul transportului plus alte taxe, rezultă că prețul din România este mai mic cu peste 1.000 de euro. Astfel, pentru a putea obține profit din aducerea unei mașini similare în România, prețul de vânzare ar trebui să fie peste 7.000 de euro, cu mult peste nivelul pieței”, se arată în studiu.

Pentru un Opel Astra (1.7 L diesel, 100 CP, 150.000 km, din 2004), un preț corect ar fi de 4.080 de euro, cu circa 300 de euro mai puțin decât în Germania, iar după adăugarea costul timbrului de mediu de aproximativ 400 euro, plus transportul și alte taxe, prețul mașinii va depăși 5.000 de euro.

În cazul unui BMW Seria 3 (2.0 L benzină, 145 CP, 170.000 km, din 2002), prețul din România este evaluat de consultanți la 4.238 de euro, în Germania fiind estimat la 4.355 de euro. În mod similar, după taxe și transport, nici aducerea acestui model în România nu ar fi profitabilă.

„Valoarea unei mașini nu este determinată doar de kilometraj, vârstă sau uzură, ci și de percepția cumpărătorilor față de un așa-zis rulaj maxim acceptat. Românii își doresc mașini second-hand cu rulaj mic, iar vânzătorii au înțeles acest lucru, motiv pentru care majoritatea mașinilor aflate la vânzare în România au kilometrajul ajustat până la un nivel competitiv pe piață”, a declarat Alexandru Govoreanu, director de dezvoltare al VeziCatFace.ro.

În condițiile în care prețurile din Germania sunt relativ mai mari decât cele din România, singura șansă de a face profit a celor care importă mașini este să intervină asupra stării reale a mașinii, cea mai des întâlnită intervenție fiind la kilometraj, notează autorii analizei.

„Practic, dacă pentru un Volkswagen Golf cu 150.000 de km, prețul din Germania este de 6.135 de euro, pentru aceeași mașină dar cu un rulaj mai mare cu 100.000 de km, prețul scade până la 4.914 euro. În această situație, dacă vânzătorul ajustează kilometrajul la nivelul acceptat de cumpărătorii români și anume la 150.000 de km, acesta poate vinde mașina cu peste 6.000 de euro, reușind astfel să scoată și profit”, se mai arată în studiu.

Site-ul de consultanță VeziCatFace.ro a fost lansat în 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar