Producătorii auto se simt amenințați de explozia gadget-urilor, care îndepărtează tinerii de mașini

Producătorii auto se simt amenințați de explozia gadget-urilor, care îndepărtează tinerii de mașini
Publicat: 07/08/2012, 11:12
Actualizat: 21/03/2019, 15:56

Producătorii auto americani sunt îngrijorați că generația tânără, aflată oricum într-o situație financiară restrictivă, înclină spre relaționarea în spațiul online, manifestând tot mai puțin interes pentru autoturisme, trend care ar putea limita cererea din SUA cu 2 milioane de unități pe an, informează Mediafax.

Ponderea în vânzările auto a persoanelor cu vârste între 18 și 34 de ani a scăzut la 11% în aprilie 2012, de la 17% în aprilie 2007, înaintea recesiunii și crizei financiare, potrivit datelor R.L. Polk & Co, citate de Bloomberg.

Compania de consultanță Deloitte LLP a tras recent concluzia că „4G bate V-8” în cazul celor 80 de milioane de americani născuți în perioada 1981-2001, cu referire la cel mai rapid standard de conectare mobilă la Internet, respectiv motorul cu opt cilindri în „V”, un simbol al automobilismului american.

Deși autoturismul este încă un reper important pe drumul către independență, tânăra generație dispune de metode mult mai diverse de relaționare de la distanță decât în trecut.

„O mașină este un simbol al libertății. Însă spre deosebire de trecut există mult mai multe moduri prin care un exponent al actualei generații tinere poate obține această libertate”, comentează pentru Bloomberg Alexander Edwards, președinte al diviziei auto la compania de consultanță Strategic Vision din San Diego.

Astfel, industria auto se teme că revenirea vânzărilor la nivelurile dinaintea crizei ar putea fi împiedicată de interesul mai scăzut al tinerilor pentru automobile.

Vânzările de autoturisme și camionete ușoare au crescut în SUA cu 14% în primele șapte luni ale anului, la 8,43 milioane de unități, și ar trebui să depășească 14 milioane pe ansamblul acestui an. Industria auto americană ar marca astfel cel mai bun an din 2007, însă nu ar reuși să revină la media anuală de 16,8 milioane de unități înregistrată în perioada 2000-2007.

Dan Luria, economist la Michigan Manufacturing Technology Center, consideră că salariile mai mici plătite tinerilor și preferința acestora pentru gadget-uri în defavoarea automobilelor ar putea limita vânzările auto din SUA la 15 milioane unități pe an. Cel mai bun an a fost 2000, cu 17,4 milioane de autoturisme și camionete ușoare noi comercializate în Statele Unite.

La nivelul anului 2010, 81% dintre persoanele cu vârste între 20 și 24 de ani dețineau permis de conducere, față de 92% în 1983, potrivit Institutului de Cercetare în Transporturi al Universității din Michigan.

Tinerii sunt de obicei cel mai reticent grup de vârstă în privința achiziției unui automobil în perioade economice dificile, mulțumindu-se cu mașini folosite sau alte metode de transport. Generația tânără din SUA preferă mai degrabă să renunțe la mașină decât la smartphone, laptop sau tabletă, potrivit lui Joe Vitale, consultant la Deloitte.

Cheltuielile pentru finanțare, parcare, service și asigurarea unui automobil reprezintă un angajament pe care tinerii nu sunt dispuși să și-l asume, spune analistul.

„Autoturismul reprezintă deja o achiziție discreționară și este mai puțin necesar decât un smartphone sau un computer”, notează Vitale.

Tinerii care locuiesc în orașe mari, unde transportul public este eficient și rapid, nu consideră că au nevoie de un automobil. Cei care au nevoie temporar de o mașină preferă serviciile de închirieri cu ora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului