Scandalul Volkswagen se extinde. Ministrul german al Transporturilor anunță că testele de poluare au fost trucate și în Europa

Scandalul Volkswagen se extinde. Ministrul german al Transporturilor anunță că testele de poluare au fost trucate și în Europa
Publicat: 24/09/2015, 16:42

„Am fost informați că și în Europa sunt afectate automobile cu motoare diesel de 1,6 și 2 litri. Vom continua să colaborăm intens cu VW pentru a afla care vehicule sunt implicate”, a spus oficialul german.

Volkswagen a dezvăluit marți că până la 11 milioane de automobile la nivel mondial conțin softul prin care este influențat rezultatul testelor de poluare, fiind posibil ca aceste vehicule să fie incluse în programe de rechemări.

Compania a alocat 6,5 miliarde de euro, în trimestrul al treilea, pentru acoperirea costurilor legate de acest caz și a avertizat că profitul grupului va fi afectat.

Ministerul Transporturilor investighează totodată și vehicule ale altor producători auto, în privința corectitudinii testelor de poluare, a spus joi Dobrindt.

Ministrul a adăugat că se așteaptă ca la nivel european să aibă loc în următoarele luni un acord referitor la testarea emisiilor poluante ale automobilelor, care să fie efectuată în condiții reale, pe șosea.

Marea Britanie, Germania și Franța au susținut testele superficiale

Trei dintre cele mai vocale țări care au susținut realizarea de investigații amănunțite privind emisiile de gaze la mașinile Volkswagen, după declanșarea scandalului, au făcut, în secret, presiuni pentru aplicarea unor măsuri care să falsifice rezultatele testelor de noxe, arată The Guardian.

Marea Britanie, Germania și Franța au fost acuzate public de ipocrizie după ce, la aflarea acuzațiilor care se aduc grupului german au susținut puternic efectuarea unor controale amănunțite și aplicarea pedepselor cuvenite, deși, prin jocuri de culise, au forțat menținerea unor proceduri proprii în cazul testelor învechite privind emisiile de carbon și s-au folosit de artificii astfel încât să rezulte grade mult mai scăzute de poluanți.

Documente obținute de cotidianul The Guardian arată că cele trei țări au militat pentru menținerea controalelor lacunare, pentru a obține rezultate cu circa 14% mai mici decât cele reale.

Cu doar patru luni înainte de izbucnirea scandalului Volkswagen, cele mai importante trei state europene ar fi făcut presiuni pentru menținerea specificațiilor testului NEDC, proiectat în 1970, mult mai puțin performant decât procedura mondială de testare a vehiculelor ușoare – cunoscută sub numele de World Light Vehicles Test Procedure (WLTP) – și pe care ar trebui să îl înlocuiască complet în 2017.

„Este inacceptabil ca guvernele care cer vehement demararea unei anchete europene privind aplicarea strictă a testelor de poluare pentru vehiculele Volkswagen să facă, simultan, un lobby de culise pentru a continua aplicarea testelor vechi de emisii de carbon”, a declarat Greg Archer, manager la renumita organizație Transport and Environment (T&E), citat de The Guardian.

Gazele poluante emise de automobile reprezintă circa 12% din totalu lemisiilor de carbon de pe continent, iar procedurile prevăd că până în 2021 toate mașinile noi trebuie să se încadreze în limita de 95 g CO2/km, trecând măsurarea cât mai precisă a emisiilor și limita admisă la un nivel mult mai strict.

Reprezentanții T&E susțin că lipsurile în testare existente până de curând determinau creșterea cantității de emisii mult peste limita europeană admisă – până la 110 g CO2/km – și, în plus, veneau cu dezavantaje și pentru conducătorii auto, întrucât produceau creșterea facturii pentru combustibil cu până la 140 de euro pe an.

„Dat fiind faptul că Marea Britanie se luptă să reducă emisiile de carbon și alți astfel de poluanți care provin de la autovehicule, este extrem de îngrijorător faptul că guvernul englez pare să fi încercat să pună în umbră noul regim de testare rutieră propus de Uniunea Europeană”, a declarat HuwIrranca-Davies, parlamentar laburist și președinte al comisiei parlamentare pentru mediu.

În ciuda acestor declarații, Marea Britanie este suspectată că ar fi militat ca firmele constructoare de mașini să poată profita de metodele care ofereau mai multă flexibilitate, precum încărcarea completă a bateriei mașinii înainte de testare. Ministerul Transporturilor a susținut că aceste tehnologii avansate ar trebui ignorate în favoarea altora mai demodate, care implică adăugarea manuală a 100 de kilograme la greutatea mașinii, pentru a observa ce efect produce o masă sporită asupra emisiilor de carbon.

Germania a mers, însă, și mai departe decât Marea Britanie, solicitând ca testele să fie realizate pe platforme înclinate și, ulterior, ca emisiile de carbon declarate să aibă o valoare cu 4% mai scăzută decât cea înregistrată de facto. Franța a susținut cererile, cu excepția falsificării rezultatului cu cele patru procente.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europenepe 29 mai, Bob Moran, membru al conducerii secției de reglementări din Ministerul britanic al Transporturilor, a susținut că un instrument de corelare între vechiul și noul test ar trebui să mențină unele dintre vechile proceduri pentru anumite categorii de testare.
„Se pare că există o poziție comună privind condițiile în care să fie susținute testele NEDC, atunci când constructorii solicită încărcarea bateriei în timpul perioadei de absorbție sau înlocuirea unei baterii parțial epuizate cu una plină la începutul testului”, a scrisac esta. Franța a susținut această poziție din rațiuni tehnice, argumentând că oferea „informații redundante”. O baterie complet încărcată, însă, are și funcția de a preveni cedarea alternatorului mașinii și de a-l inhiba în producerea emisiilor de carbon în timpul testelor. (A contribuit Cristina Andrei)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom