Mulți conducători se întreabă dacă, pe lângă actele obligatorii, trebuie să aibă asupra lor și Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) sau „Cartea mașinii”.
Așadar, conform legislației rutiere din România, șoferii nu sunt obligați să aibă asupra lor Cartea de Identitate a Vehiculului atunci când circulă pe drumurile publice.
În cazul în care CIV este pierdută, deteriorată sau furată, proprietarul mașinii nu este sancționat, dar trebuie să solicite un duplicat de la Registrul Auto Român (RAR), caz în care va fi obligat să vină din nou cu vehiculul la RAR, pentru verificare și identificare.
Dacă mașina nu are CIV, aceasta nu poate trece Inspecția Tehnică Periodică pentru că, la efectuarea ITP, Cartea de Identitate a mașinii trebuie prezentată în original.
În caz contrar, vehiculul nu va trece de verificarea tehnică, iar la expirarea ITP se suspendă automat și înmatricularea mașinii.
Cartea mașinii sau Cartea de Identitate a Vehiculului este un document esențial pentru înmatricularea mașinii. Numai prin posesia acestui document, șoferii pot circula legal cu mașina pe șoselele din România. Acest act conține informații tehnice și de identificare ale autovehiculului și proprietarului, potrivit Promotor.
Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) este eliberată de Registrul Auto Român (RAR) după ce mașina și documentele acesteia sunt verificate de inginerii RAR. Experții se asigură că mașina este omologată și respectă normele de siguranță și poluare impuse de legislația în vigoare.
În cazul în care totul este în regulă, experții îi emit șoferului Cartea de Identitate a Vehicului. Documentul este necesar pentru înmatricularea, pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) și radierea mașinii sau pentru schmbarea proprietarului. Fără ITP, vehiculul nu poate circula legal pe drumurile publice.
„Cartea Mașinii” conține etalii esențiale despre mașină, precum:
Șoferii prinși cu ITP expirat riscă două amenzi în valoare de 5.872,5 lei (minim) sau 8.100 lei (valoarea maximă):
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Codul Rutier 2025. Amendă de până la 1.215 lei pentru șoferii care fac această greșeală când parchează