VIDEO. Siguranța rutieră, văzută prin „ochii” regizorului Luc Besson

Redactor:
Florin Badescu
Cineastul francez Luc Besson a regizat pentru FIA (Federația Internațională de Automobilism) un clip emoționant, care militează pentru creșterea siguranței în traficul rutier a copiilor care merg la școală, informează fia.com.

Filmul „Save Kids Live”, realizat în colaborare cu FIA și finanțat de FIA Foundation, a fost lansat miercuri, de Ziua Internațională a Mersului la Școală, cu scopul de a promova implementarea unor norme sporite de securitate rutieră pe plan mondial. Ziua Internațională a Mersului la Școală (International Walk to School Day) este o inițiativă lansată pentru a crește gradul de conștientizare în rândul populației în legătură cu nevoia de a-i proteja pe tinerii pietoni din lumea întreagă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 500 de copii sunt uciși în fiecare an, pe plan mondial, în accidente rutiere, în timp ce merg pe jos la școală. Încercând să crească gradul de conștientizare în rândul populației în legătură cu normele de siguranță rutieră, Jean Todt, președintele FIA și trimis special al ONU pentru siguranță rutieră, l-a rugat pe bunul său prieten Luc Besson să realizeze un film care să transmită un mesaj vizual puternic, care să sublinieze pericolele pe care le înfruntă, zilnic, copiii din lumea întreagă.

Turnat în Africa de Sud și la Paris, filmul reliefează aceste pericole, generate fie de lipsa infrastructurii din orașele sud-africane, fie de traficul rutier extrem de aglomerat din majoritatea orașelor europene.

Jean Todt spune că acest film reprezintă „un semnal de alarmă șocant”, care va atrage atenția asupra creșterii gradului de siguranță pentru toții copiii care merg la școală.

Filmul sprijină, de asemenea, campania #SaveKidsLives, care dorește să limiteze numărul deceselor din trafic pe plan mondial, prin implementarea unor măsuri de siguranță. Campania îi invită pe toți internauții din lume să semneze Declarația Copilului, al cărei scop este de a fi semnată de cel puțin 1 milion de persoane.

„Save Kids Live” a fost lansat, de asemenea, pe un site care îi este dedicat, al unei campanii globale pe rețelele de socializare care îi încurajează pe internauți să distribuie acest film de cât mai multe ori pe aceste platforme online. Campania este disponibilă în 10 limbi de circulație internațională – engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană, arabă, chineză, japoneză, portugheză și rusă.

Regizor, scenarist și producător, Luc Besson, care are în spate o carieră de peste un sfert de secol, este proprietarul companiei EuropaCorp, prin intermediul căreia a produs peste 50 de filme. Besson a început să scrie povești din plictiseală – se spune că a terminat primele versiuni ale scenariilor „Al cincilea element” și „Marele albastru” pe când era adolescent. Criticii îl identifică pe Besson drept o figură centrală a mișcării Cinéma du look (stil extrem de specific și de vizual prezent în cinematografia anilor ’80 – începutul anilor ’90). „Metroul”, „Marele albastru” și „Nikita” sunt considerate exemple ale acestei școli stilistice, care preferă stilul substanței și spectacolul poveștii. În ultimii ani, Besson a scris și a produs nenumărate filme de acțiune, precum seriile „Taxi” și „Curierul” și peliculele „Sărutul Dragonului” și „Dresat pentru a ucide”, ambele cu Jet Li.

Inchide