Situație fără precedent: ISJ Neamț blochează activitatea Creșei Piatra-Neamț. Primarul Andrei Carabelea solicită demisia Inspectorului Școlar General

Situație fără precedent: ISJ Neamț blochează activitatea Creșei Piatra-Neamț. Primarul Andrei Carabelea solicită demisia Inspectorului Școlar General
Situație fără precedent: ISJ Neamț blochează activitatea Creșei Piatra-Neamț. Primarul Andrei Carabelea solicită demisia Inspectorului Școlar General / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 30/09/2022, 17:40
Actualizat: 30/09/2022, 17:40

Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, înființată prin hotărârea Consiliului Local Piatra-Neamț din 9 iunie 2022. În domeniul organizării și funcționării creșelor ca unități de învățământ cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, legislația cu caracter special prevede atribuții comune-partajate între inspectoratele școlare județene și autoritatea administrației publice locale, Primăria.

În cadrul acestui mecanism, Inspectoratului Școlar Județean Neamț îi revine rolul de îndrumare-coordonare metodologică de specialitate, având, de altfel, prevăzută în mod expres atribuția de numire a directorului conform HG 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

ISJ Neamț și fuga de responsabilități

În baza acestor atribuții legale, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a solicitat în repetate rânduri, printr-o corespondență susținută, lămuriri și precizări cu privire la numeroasele aspecte pe care le presupune întregul proces de organizare și funcționare a creșei: finanțare, încadrare, salarizare, fișele de post pentru personalul didactic.

Modalitatea ISJ Neamț de a bloca întregul proces a îmbrăcat forma materială a refuzului de a răspunde la toate adresele și toată corespondența inițiată chiar de directorii creșei, numiți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Un exemplu în acest sens este reprezentat de situația deciziilor educatorilor-puericultori în vederea întocmirii repartițiilor. Acestea au fost comunicate prin poștă, ajungând astăzi, 30 septembrie, în Creșa Piatra-Neamț, cu toate că ele au fost emise și înregistrate la ISJ Neamț pe data de 2 septembrie. Mai mult, ISJ Neamț nu a numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al nou înființatei instituții.

Refuzul persoanelor numite pe funcția de director de a-și asuma întregul complex de responsabilități aferente organizării și funcționării noii instituții nu este un aspect imputabil Primăriei. Dimpotrivă, aceasta și-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens, exprimându-și avizul prompt la toate numirile de director venite din partea ISJ Neamț.

Andrei Carabelea: „La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea ISJ Neamț”

Creșa Piatra-Neamț nu deține informații cu privire la demisia celor 13 educatori-puericultori, aceștia fiind și astăzi, 30 septembrie, prezenți la locul de muncă și desfășurând-și activitatea.

Primarul Andrei Carabelea: „În toată țara, primăriile și inspectoratele școlare județene au reușit să colaboreze pentru a asigura bunul mers al activităților din creșe. La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a refuzat să răspundă la nenumăratele adrese pe care le-am trimis tocmai în vederea bunei funcționări a acestei instituții.

Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, dar este o unitate de învățământ, inclusă în rețeaua școlară și funcționează după aceleași reguli și norme ca toate celelalte unități școlare. Salarizarea cadrelor didactice se face de către Ministerul Educației, prin ISJ Neamț, care face și propunerea de director și emite deciziile pentru încadrarea educatorilor.

Conducerea ISJ Neamț nu-și duce la îndeplinire atribuțiile stabilite foarte clar de lege și din această cauză o instituție care are în grijă aproape 200 de copii este blocată.

IȘJ are atribuții de îndrumare și coordonare. Dar doamna inspector general în mod abuziv nu le-a blocat continuu prin refuzul de a răspunde la adrese. Mai mult decât atât, în mod inexplicabil, a transmis cu întârziere și prin poștă deciziile privind repartizarea personalului didactic. Acestea au fost emise pe 2 septembrie, dat au ajuns la Creșă abia astăzi 30 septembrie. Consider demonstrată reaua credință a Inspectorului General Florentina Luca-Moise. E vorba de un abuz îngrozitor căruia îi cad victime copiii, părinții și personalul creșei.

În vederea remedierii imediate a situației, somez ISJ Neamț să propună de urgență un nou director la Creșa Piatra-Neamț și doamnei Florentina Luca-Moise îi solicit demisia din funcția de Inspector Școlar General”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii