Suprataxarea adâncește inegalitățile. Reglementările fiscale stimulează populația cu venituri mici să consume produse mai dăunătoare și întrețin contrabanda

Suprataxarea adâncește inegalitățile. Reglementările fiscale stimulează populația cu venituri mici să consume produse mai dăunătoare și întrețin contrabanda
Philip Morris International
Publicat: 23/06/2022, 22:19
Actualizat: 29/06/2022, 11:27

La începutul acestui an, o linie de producție ilegală care inunda piața franceză cu milioane de țigări contrafăcute a fost desființată în Slovenia în urma unei anchete complexe a autorităților franceze și slovene cu sprijinul Europol. Din păcate, nu este singurul caz de acest gen. Succesul din ianuarie 2022 este doar continuarea unei serii de acțiuni similare care au condus la închiderea altor astfel de facilități pe tot parcursul anului trecut.

Franța este și azi cea mai mare piață a UE pentru țigări ilicite. Calendarul fiscal stabilit pentru perioada 2017-2020 a generat o creștere de 50% a prețurilor la  țigarete, de la 6,8 Euro în 2017 la peste 10 Euro în 2021. Măsura a avut efect de bumerang, iar evoluția prețurilor a determinat creșteri accelerate ale consumului de produse de contrabandă și contrafăcute. Suprataxarea a condus la o creștere abruptă a consumului ilicit de țigări, de la 13% în 2017 la 29% în 2021. Astfel, procentul țigaretelor introduse prin contrabandă a atins anul trecut maximul istoric de 35,3%, aproape dublu față de 2009.

Creșterile excesive ale prețurilor produselor tradiționale din tutun au ca rezultat creșterea comerțului ilicit și nu au un impact semnificativ asupra consumului, arată un studiu recent realizat de KPMG. Cel mai relevant exemplu rămâne cazul Franței, unde creșterea semnificativă a prețurilor la țigări are în același timp un impact pozitiv aproape minim privind prevalența fumatului. În 2021, piața ilicită a canalizat 6,2 miliarde EUR din venituri fiscale pierdute în favoarea infractorilor și care nu au mai ajuns în bugetul public francez.

În România, eforturile extinse de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării au dat rezultate. Înregistrăm un punct istoric favorabil, căci piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, faţă de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuşi, aceste eforturi trebuie susținute și intensificate prin măsuri coerente din partea autorităților, pentru că România rămâne ţara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei anual. Nu trebuie ignorată poziția strategică pe care o creează vecinătatea cu țări în care nivelul contrabandei este unul dintre cele mai ridicate. România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la de trei ori mai mic. De altfel, cele mai expuse zone rămân județele din nordul țării. În 2021, cu peste 55 de milioane de ţigarete de contrabandă capturate în total în nordul ţării, judeţele Satu Mare, Suceava şi Maramureș înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de ţigări de contrabandă din România, conform www.stopcontrabanda.ro.

De altfel, consumul total ilicit de țigări a crescut în Uniunea Europeană și pe fondul contextului socio-politic. Criza sanitară din ultimii doi ani, precum și izbucnirea războiului din Ucraina au generat creșteri fără precedent ale prețurilor la utilități și bunuri de bază, cum ar fi pâinea sau legumele. De fapt, inflația din zona euro a atins un nou record de 8,1% în luna mai, cel mai mare de când Eurostat și-a început evidența în 1997. Orice creștere inutilă a prețurilor la alte bunuri utilizate în mod obișnuit, cum ar fi țigările, va avea consecințe nedorite, inclusiv o creștere a comerțului ilicit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?