Tratamentul modern, minim invaziv, al herniilor abdominale

Tratamentul modern, minim invaziv, al herniilor abdominale
Publicat: 13/04/2023, 14:29
Actualizat: 13/04/2023, 15:29

Avansul tehnicilor chirurgicale, al echipamentelor și tehnologiilor medicale permite astăzi abordări minim invazive pentru afecțiuni care în trecut necesitau intervenții chirurgicale complexe, asociate cu riscuri semnificative pentru pacienți. Printre acestea se numără herniile abdominale (epigastrice, femurale sau inghinale) și eventrațiile sau herniile postincizionale, apărute după operații anterioare.

Indiferent de tipul și de localizarea lor, herniile abdominale, care reprezintă exteriorizarea pe sub piele a unui organ abdominal printr-un punct de minimă rezistență din peretele abdominal, nu se pot ameliora niciodată de la sine. Dimpotrivă, acestea au tendința de a crește și se pot complica, punând în pericol viața pacientului. De aceea, încă de la primele semnale de alarmă – apariția unei proeminențe (umflături) la nivelul abdomenului, care poate fi însoțită sau nu de durere – pacientul trebuie să se prezinte pentru consultație la un medic specializat în chirurgie generală, pentru diagnostic prompt și tratament adecvat.

Repararea herniilor abdominale presupune întărirea peretelui abdominal, iar în acest scop chirurgul va utiliza proteze speciale, cunoscute sub denumirea de plase chirurgicale, care sunt confecționate din materiale biocompatibile, ce permit o integrare rapidă în organism. Montarea acestor plase poate fi realizată prin intervenții chirurgicale deschise, care implică incizii largi, dar și prin proceduri minim invazive, precum laparoscopia sau chirurgia robotică, acestea din urmă oferind numeroase avantaje pentru pacient.

Chirurgia robotică utilizată în tratarea herniilor abdominale implică efectuarea unor incizii mici și folosirea unor instrumente chirurgicale minuscule, atașate de brațele robotului manevrat de chirurg. Prin abord robotic, medicul poate opera cu precizie, realizând disecții ample, ce necesită o acuratețe fără egal. Astfel, medicul are posibilitatea de a vizualiza și de a respecta structuri anatomice care, în mod normal, ar fi invizibile, cum sunt vasele de sânge de dimensiuni foarte mici sau filetele nervoase subțiri. În acest fel, riscul de complicații este semnificativ mai redus, iar pacienții tratați prin chirurgie robotică se vor recupera mai rapid, comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică.

Un alt avantaj important al chirurgiei robotice este obținerea unei imagini tridimensionale excelente a zonei operate, mult mărite și cu o rezoluție superioară comparativ cu imaginile obținute în timpul procedurilor laparoscopice. În plus, prin utilizarea plasei chirurgicale, care reduce tensiunea exercitată asupra defectului parietal după închidere, chirurgia robotică permite o reluare mai rapidă a rutinei zilnice. Astfel, un pacient operat în acest mod poate să se ridice din pat la doar câteva ore după intervenție, să conducă mașina începând cu a doua zi și nu are nevoie de administrarea unor doze mari de calmante, care au efecte secundare.

Chirurgia robotică depășește limitele procedurilor laparoscopice, oferind imagini tridimensionale, cu percepția în adâncime a câmpului operator și instrumente chirurgicale articulate, care permit o mare libertate de mișcare, eliminând totodată tremorul fiziologic al mâinii chirurgului. Cu toate acestea, decizia privind tipul de intervenție chirurgicală trebuie să fie stabilită de medic în urma discuției cu pacientul și după prezentarea tuturor opțiunilor terapeutice disponibile.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete de diagnostic și tratament pentru herniile abdominale. Atunci când există indicație în acest sens, tratamentul chirurgical se poate realiza inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică sigure și precise, cu ajutorul sistemul robotic de ultimă generație da Vinci Xi. Aceasta permite efectuarea unei game foarte largi de operații, cu beneficii evidente pentru pacient, printre care se numără scăderea sângerării intraoperatorii, reducerea durerilor postoperatorii și o recuperare mai rapidă în comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?