15 cărți pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viață

Publicat: 25/04/2015, 11:30
Actualizat: 20/05/2015, 15:11

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoiești în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărțile ar trebui să aibă un rol important în viața fiecăruia dintre noi.

Dedicate copiilor, pasionaților de science-fiction, ficțiune sau biografii, anumite volume nu ar trebui să lipsească din „palmaresul” lecturilor fiecăruia dintre noi,

Iată, așadar, 15 cărți pe care orice om ar trebui le citească cel puțin o dată în viață, potrivit Business Insider:

1. „Pentru cine bat clopotele”, de Ernest Hemingway – Publicat în 1940, romanul prezintă povestea lui Robert Jordan, un tânăr american din Brigăzile Internaționale alăturate unității de gherilă republicană, în timpul Războiului Civil Spaniol. Ca expert în folosirea explozibililor, el primește misiunea de a arunca în aer un pod în timpul atacului asupra orașului Segovia.

2. „Kafka pe malul mării”, de Haruki Murakami – Scris de autorul japonez în anul 2002, romanul este o relatare fantezistă a aventurilor unui adolescent care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp în urmă. Volumul prezintă și lungul șir de coincidențe care îl leagă pe tânăr de un vagabond pe nume Nakata, ce suferă de pe urma unei traume din timpul războiului.

3. „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez – Prima edițe a romanului a fost publicată pe 5 iunie 1967 la Buenos Aires, Argentina, cu un tiraj inițial de 8.000 de exemplare. De la prima publicare a cărții și până în prezent, s-au vândut peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea a fost tradusă în 35 de limbi.

FOTO: AFP//Mediafax (Ronaldo Schemidt)

4. „La răsărit de Eden”, John Steinbeck – Cartea, publicată pentru prima dată în 1952, recreeaza povestea biblica a lui Cain și Abel în decorul Văii Salinas din California. Acțiunea se întinde din timpul Războiului Civil american până la sfârșitul Primului Război Mondial și urmărește conflictele dintre două generații de frați.

5. „Crimă și pedeapsă”, de Feodor Dostoievski – Volumul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton în ziarul „Mesagerul rus”, pe parcursul anului 1866. Cartea urmărește drama pe care o trăiește Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-și putea rezolva astfel problemele financiare, dar și din dorința de a-și demonstra lui că este îndreptățit să o facă.

6. „Frații Karamazov”, de F. Dostoievski – Este ultimul roman al lui Dostoievski, scris între anii 1878 – 1880. Autorul rus a murit la doar câteva luni distanță de la publicarea romanului.

7. „Străinul”, de Albert Camus – Romanul a fost publicat în 1942. Protagonistul cărții este Meursault, un franco-algerian indiferent care, după ce participă la înmormântarea mamei sale, ucide un bărbat arab pe care el îl cunoscuse la Alger.

8. „Dune”, de Frank Herbert – Romanul SF are o acțiune ce se desfășoară într-un viitor îndepărtat, în mijlocul unui imperiu interstelar în expansiune. Volumul a câștigat premiul Hugi în 1966 și premiul Nebula pentru „Cel mai bun roman”.

9. „Ferma animalelor”, de George Orwell – Publicată în Anglia în anul 1945, cartea este cea mai cunoscută satiră politică din secolul al XX-lea. A fost tradusă în peste 70 de țări și inclusă în programele școlare și universitare din întreaga lume.

10. „1984″, de George Orwell – Romanul politic a fost lansat în anul 1949. Volumul prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist. Acțiunea se petrece în Marea Britanie, după un război nuclear ipotetic, care ar fi avut loc în anii ”50.

FOTO: wikipedia.org

11. „Contele de Monte Cristo”, de Alexandre Dumas – Cartea a fost publicată pentru prima dată în anul 1844 și povestește viața lui Édmond Dantes, care a fost închis fiind considerat informator al lui Napoleon Bonaparte.

12. „Minunata lume nouă”, de Aldous Huxley – Romanul publicat în 1932 pornește de la ideea unei societăți distopice care, pentru a‑și controla cetățenii, recurge la orice subterfugiu.

13. „Flori pentru Daniel Keyes”, de Daniel Keyes – Volumul urmăresc cum, supuși împreună unui experimenti, șoarecele Algernon și omul Charlie trăiesc, fiecare în felul său, excepționalul situației de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligență.

14. „Cosmos”, de Carl Sagan – La peste 30 de ani de la apariție, cartea astrofizicianului Carl Sagan încă influențează viziunea științifică asupra Universului. Sagan dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase locuită de o formă de viață, care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

15. „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry – Publicat în anul 1943, romanul este una dintre cele mai apreciate cărți atât de publicul tânăr, cât și de cel matur. Cartea aduce în prim plan valorile umane, responsabilitatea și legătura dintre oameni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...