Actorii Dorina Chiriac și Alexandru Potocean, printre laureații Festivalului Grand Prix Nova 2015

Actorii Dorina Chiriac și Alexandru Potocean, printre laureații Festivalului Grand Prix Nova 2015
Publicat: 08/06/2015, 12:25

Festivitatea de premiere a laureaților celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub patronajul Principesei Margareta, a avut loc sâmbătă, la Palatul Elisabeta, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

La eveniment au participat, printre alții, principele Nicolae, președintele director general al Radio România – Ovidiu Miculescu, regizorul și producătorul elvețian Reto Ott, președintele juriului, și directorul Centrul Cultural Media al Radio România – Oltea Șerban-Pârâu.

„Sunt foarte fericit să transmit din partea mătușii mele, principesa Margareta a României, felicitări sincere tuturor participanților, cât și câștigătorilor de astăzi, care și-au asumat realizarea la un înalt nivel a unor opere din această artă specială. Radiodifuziunea Română merită și ea felicitată pentru organizarea acestui festival important”, a declarat principele Nicolae.

Oltea Șerban-Pârâu, directorul Centrul Cultural Media al Radio România, a spus că „există activități ale radioului, proiecte, provocări”, în care sunt investite „profesionalism, dăruire, talent artistic și mult mai mult decât atât”. „În timp, unele dintre acestea, cele care vorbesc sufletului, pot deveni nu doar niște amintiri frumoase, ci adevărate repere, iar Festivalul Internațional Grand Prix Nova se numără printre acestea”, a completat ea.

Reto Ott, regizor și producător din Elveția, președintele juriului Grand Prix Nova 2015, a mulțumit familiei regale a României pentru găzduirea evenimentului, dar și organizatorilor de la Radio România pentru profesionalismul lor în munca de structurare a ediției de anul acesta a Grand Prix Nova.

Astfel, la secțiunea „Teatru Scurt”, câștigătorii sunt „Call of Dating”, scenariul și regia Cristal Duhaime și Mira Burt-Wintonick / WireTap from CBC Radio Canada – (locul I), „Mama”, scenariul și regia Ilinca Stihi / Radio România – (locul II), și „Metro. Auditory Hallucinations”, scenariul și regia Dmitry Nikolaev / Radio Russia – (locul III).

În ceea ce privește secțiunea „Radio Drama”, câștigătorii sunt „Pescho”, scenariul Marek Epstein, regia Petr Mančal / Czech Radio – (locul I), „To Moscow!”, scenariul și regia David Zane Mairowitz / Radio Russia – Radio Kultura – (locul II), și „Dry Haze – The Year Without a Summer”, scenariul și regia Werner Cee / Deutschlandradio – (locul III).

Totodată, au fost oferite trei premii speciale pentru roluri excepționale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2014 a Teatrului Național Radiofonic.

Drept urmare, laureații Premiilor Teatrului Național Radiofonic sunt Dorina Chiriac – cea mai bună interpretare feminină, pentru rolurile Caterina din „Henric al V-lea”, de William Shakespeare, și Mowgli din „Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli”, scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu din texte semnate de Rudyard Kipling; Marius Stănescu – cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul Regele Henric din „Henric al V-lea”, de William Shakespeare; Alexandru Potocean – premiul pentru debut, pentru rolul Gregor Samsa din „Metamorfoza”, scenariu original de Ion Andrei Puican, inspirat din nuvela omonimă de Franz Kafka.

Totodată, un premiu special a fost acordat lui Vijay Sadhu, director de programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), pentru promovarea Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova în rândul producătorilor din spațiul asiatic.

Între 1 și 6 iunie, în sălile de conferințe ale Hotelului Continental, s-au desfășurat audițiile și dezbaterile juriului și creatorilor programelor înscrise în concurs, prilej pentru toți cei prezenți de a analiza noile tendințe stilistice, precum și viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă și alertă schimbare.

Festivalul Internațional Grand Prix Nova s-a adresat creatorilor, specialiștilor, dar și iubitorilor de teatru radiofonic, obiectivul său fiind acela de a promova inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne.

Ediția din 2015 a festivalului a generat un mare interes din partea creatorilor de producții radiofonice din toată lumea, înscriindu-se producții și din țări noi față de anii anteriori – Egipt, Estonia, Finlanda, Malaezia, Myanmar, Noua Zeelandă, Polonia, Moldova și Canada, precum și un număr important de producători independenți. În urma preselecției riguroase, pe lista Festivalului Grand Prix Nova 2015 au figurat 50 de producții din 28 de țări din întreaga lume.

Juriul acestei ediției 2015 a Festivalului Grand Prix Nova a fost format din personalități și profesioniști de renume: Reto Ott, regizor și producător din Elveția, membru al Grupului de Creatori de Spectacol Radiofonic din cadrul EBU (European Broadcasting Union) – președintele juriului Grand Prix Nova 2015, Eberhard Petschinka, autor de scenarii de film și piese de teatru pentru scenă și radio, regizor și pictor din Austria, Silvain Gire, scriitor și jurnalist, cofondator și redactor-șef la Arte Radio, Franța, Vijay Sadhu, personalitate marcantă a radioului indian, director de programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), India, și regizorul român Mihai Lungeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani