Actrița Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate în cadrul Galei Gopo

Actrița Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate în cadrul Galei Gopo
Publicat: 17/03/2015, 18:22

Actrița Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate, iar regizorului de animație Ion Truică i se va acorda un premiu special la ediția din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Național București (TNB), informează organizatorii.

Născută pe 8 februarie în 1925, la Rădăuți-Prut, Eugenia Bosânceanu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția actorie, clasa Aura Buzescu). Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” -, actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaj de voce.

Eugenia Bosânceanu și-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea – în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finți, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească. După șapte ani de teatru, în 1957, actrița a debutat în cinema cu un mic rol în „Ciulinii Bărăganului”, o ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o coproducție româno-franceză coregizată de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, selecționată în competiția Festivalului de la Cannes.

După un rol în primul lungmetraj de ficțiune al lui Mircea Săucan, „Când primăvara e fierbinte” (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă coproducție româno-franceză – și tot o ecranizare după Panait Istrati -, „Codin” (1963), în regia elvețianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, „Comoara din Vadul Vechi” (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie și care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale – „Duminică la ora 6” (1966) și „Balanța” (1992).

De altfel, talentul uriaș ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriței colaborări multiple cu câțiva dintre cei mai importanți și mai prolifici regizori români de dinainte și după 1989: Mircea Mureșan („Răscoala” și „Baltagul” – unde a asigurat vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu („Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Pentru patrie”, „Triunghiul morții” și „15”), Mircea Moldovan („Vifornița”, „Pintea”, „Totul se plătește” și „Expediția”), Maria Callas Dinescu („De bunăvoie și nesilit de nimeni”, „Bunicul și doi delincvenți minori” și „Marele premiu”), Malvina Urșianu („Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” și „Liniștea din adâncuri”), Mircea Drăgan („Raliul” și „Atac în bibliotecă”), Cristian Mungiu („Occident” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”) și Călin Peter Netzer („Maria”, „Medalia de onoare” și „Poziția copilului”).

Pentru cariera sa impresionantă, actrița Eugenia Bosânceanu va fi omagiată în 2015 cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

De asemenea, organizatorii galei premiilor Gopo vor acorda un premiu special regizorului de animație Ion Truică.

Născut în 1935, la Caracal, Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori de animație români, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate la Studioul Cinematografic Animafilm. Grafician și scenograf, regizorul este și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A predat desen, compoziție, istoria costumului și teoria scenografiei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Hyperion” din București și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Începând cu 1968, a avut numeroase expoziții de grafică și scenografie la București, Iași, Annecy, Lund, Leipzig. A publicat „Poetica filmului de animație” (2002), „Arta scenografilor români” (2003), „Teoria scenografiei” (2003), volumul de eseuri „Efectul de cupolă” (2005), albumul „Iarna caligrafului” (2010) și volumul de poezie „Praful și pulberea” (2010). Totodată, el a îngrijit volumul postum Dan Jitianu „Sinteza scenografică” (2004).

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul „Hidalgo” (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran. Cel mai recent film al său, „Obeliscul” (2014), pe un scenariu coscris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Animație Anim’est (care i-a acordat și premiul de excelență în 2008), la Ziua Filmului Românesc.

Cea de-a noua ediție a galei premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Național București – Sala Studio, și va fi transmisă în direct pe TVR 2 și online, pe www.premiilegopo.ro și www.tvrplus.ro.

Gala premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Babel Communications, Primăriei Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic