Actrița Nastassja Kinski vine la Cluj, unde va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale

Publicat: 18/05/2015, 16:40

Actrița Nastassja Kinski vine pentru prima dată în România, în iunie, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Artista a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch.

Nastassja Kinski se va întâlni cu publicul din Cluj la proiecția specială a filmului „Paris, Texas”, pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, dar va susține și un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie, de la ora 12.00. De asemenea, la Gala de închidere din 6 iunie, de la Teatrul Național din Cluj, actrița germană va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, Nastassja s-a născut în Germania în 1961 și s-a stabilit ulterior în Statele Unite. A debutat într-un film de Wenders, „The Wrong Move” (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni în filmul „Stay as You Are”. A devenit celebră cu rolul din „Tess” (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur și o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon.

FOTO: Secvență din filmul „Tess”

Au urmat roluri importante în „One from the Heart” (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader – „Cat People” (1982), cu Malcolm McDowell, „Exposed” (1983), alături de Rudolf Nureyev și Harvey Keitel, „Unfaithfully Yours” (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, „The Hotel New Hampshire” (1984), cu Jodie Foster, sau „Maria’s Lovers” (1984), de Andrei Koncealovski.

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d’Or, o consacra pe scena internațională. „Paris, Texas” este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat – Harry Dean Stanton – iese din deșertul din sudul Texas-ului și se strecoară înapoi în viețile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă. Kinski interpretează rolul soției lui, iar imaginea ei din film a devenit iconică.

FOTO: Secvență din filmul „Paris, Texas”

„Forța lui Kinski ca actriță stă în talentul ei special de a sugera zone din viața ei interioară la care publicul nu va avea niciodată acces. Puțini actori sunt capabili să fie atât de prezenți fizic, pe ecran, și atât de misterios de în afara lui” – așa o prezintă Film Society of Lincoln Center din New York în retrospectiva dedicată recent.

În anii ”90, Nastassja Kinski a avut roluri în producții semnate de Mike Figgis („One Night Stand”, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman („Father’s Day”), Neil LaBute („Your Friends & Neighbours”), dar și într-un nou film marca Wim Wenders, „Faraway, So Close!”.

FOTO: Secvență din filmul „One Night Stand”

Catherine Deneuve și Rupert Everett i-au fost parteneri în „Les Liaisons Dangereuses” (2003), iar în 2006, actrița a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din „Paris, Texas”, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul „Inland Empire” al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiției de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca „Sports for Peace” și „Cinema for Peace” și sprijină permanent acțiunile Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Anul acesta, în februarie, a fost prezentă pe covorul roșu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 14-a, se desfășoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană.

Mai multe detalii despre TIFF 2015 sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?