Ada Solomon, despre eventuala nominalizare a filmului „Aferim! ” la OSCAR 2016: „Este foarte greu de spus cine are mai multe șanse”

Publicat: 05/08/2015, 15:38

Ada Solomon, producătorul lungmetrajului „Aferim!”, ce va reprezenta România în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2016, a declarat pentru MEDIAFAX că, prin tema abordată și prin modul în care este realizată, pelicula în regia lui Radu Jude va atrage atenția membrilor Academiei de film americane.

„Prin tema pe care o abordează și prin modul în care este realizat, cred că «Aferim!» este un film care va atrage atenția membrilor Academiei. Sigur, vor fi în această competiție 80 și ceva de filme. Așa că, de aici încolo, este foarte greu de spus cine are mai multe șanse și cum se vor uita la filme și cum apreciază de fapt filmele membrii Academiei americane de film. Sunt aproape sigură că un concurent foarte puternic în acest an este este filmul maghiar «Son of Saul», care a avut premiera la Cannes. Dar, dincolo de asta, cred că într-adevăr «Aferim!» va atrage atenția și e important acest lucru pentru cinematografia românească, e important pentru noi, pentru echipa filmului”, a spus Ada Solomon.

Aceasta a făcut referire și la faptul că, de la premiera sa la Berlin, pelicula „Aferim!” a atras atenția criticii de film americane.

„Nu visez la mai mult, nu am niciun fel de aroganță de felul ăsta, mai ales că lucrurile au și o mare doză de șansă, de moment, de felul în care se așază lucrurile în balanță și de varietatea titlurilor care sunt prezente în anul respectiv acolo. Dar cred că e un film care va atrage atenția profesioniștilor americani, așa cum de altfel a atras atenția în mod foarte clar criticii americane de film și, dacă urmăriți cronicile care s-au scris de la apariția filmului până acum în presa de specialitate americană, filmul a fost foarte prezent și foarte bine înțeles”, a mai spus Ada Solomon.

Lungmetrajul „Aferim!”, de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2016.

Reprezentanții CNC au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că juriul care a desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga și Dana Duma.

Filmul „Aferim!” a fost ales să reprezinte România la premiile Oscar 2016 cu majoritatea voturilor membrilor juriului.

Anul acesta, 14 pelicule au fost considerate eligibile pentru a deveni propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar 2016, au declarat pentru MEDIAFAX, pe 28 iulie, reprezentanții Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

În afară de „Aferim!”, în această cursă au intrat „Cel ales”, de Cristian Comeagă, „Quod Erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, „Poarta albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Ana”, de Alexa Visarion, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Live”, de Vlad Păunescu, „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, „Carmen”, de Doru Nițescu, „Doar cu buletinul la Paris”, de Șerban Marinescu, „Terapie pentru crimă”, de Cristian Vasilescu, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, „Alt Love Building”, de Iulia Rugină, și „Fata cu ochii verzi”, de Mihai Mihăiescu.

„Aferim!” – pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 – este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuție mai fac parte Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc și Alexandru Bindea.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, imaginea este realizată de Marius Panduru, montajul îi aparține lui Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător este Ada Solomon.

„Aferim!” este o producție Hi Film, în colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România. Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund și Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, fiecare țară poate propune o producție proprie pentru această distincție, iar, dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.

Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar vor fi anunțate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie.

Drama poloneză „Ida”, de Pawel Pawlikowski, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin la ediția din 2015 a acestor prestigioase premii.

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani