Angelina Jolie cere libertate pentru femeile iraniene, în timp ce protestele continuă după moartea Mahsei Amini

Angelina Jolie cere libertate pentru femeile iraniene, în timp ce protestele continuă după moartea Mahsei Amini
Publicat: 30/09/2022, 12:46
Actualizat: 30/09/2022, 12:49

Angelina Jolie s-a alăturat celor care cer libertate pentru femeile iraniene, în timp ce protestele continuă după moartea lui Mahsa Amini.

Actrița, regizoarea și militanta pentru drepturile omului a postat un apel pe contul ei de Instagram, spunând că femeile iraniene au nevoie de „libertate de a trăi și de a respira fără violență sau amenințări”.

Mesajul postat de Angelina Jolie vine în timp ce protestele continuă în Iran, după moartea, în urmă cu două săptămâni, a Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției. Tânăra fusese arestată pentru că purta hijabul incorect. Imagini ale ei apărute post-mortem arătau semne de brutalitate, lucru negat de stat.

Zeci de oameni au murit pe străzile Iranului, majoritatea protestatari, dar și unii membri ai forțelor de securitate, după ce guvernul a avertizat cu privire la „acțiuni decisive fără clemență” pentru a încerca să oprească protestele.

În întreaga lume au avut loc acțiuni de stradă mai mici, dar motivate similar, conform publicației Deadline.

Angelina Jolie, mamă a șase copii, dintre care trei adoptați, a fost numită ambasador al bunăvoinței pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați în 2001. În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda titlul de emisar special, întrucât actrița americană a dovedit, în cei 11 ani de când devenise ambasadoare a bunăvoinței pentru organizație, un angajament excepțional față de cauza persoanelor refugiate. Actrița a donat în ultimii ani mai multe milioane de dolari programelor inițiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Angelina Jolie a pledat în Congresul SUA pentru o nouă lege împotriva violenței domestice

Angelina Jolie a donat 1 milion de dolari pentru alimente destinate copiilor afectaţi de coronavirus

Angelina Jolie a devenit editor al publicației Time, urmând să scrie articole care vor aborda teme precum strămutarea, conflictele și drepturile omului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase