ANONIMUL 2023: Festivalul se deschide luni, 14 august, cu proiecția în premieră în România a filmului „Kidnapped”

ANONIMUL 2023: Festivalul se deschide luni, 14 august, cu proiecția în premieră în România a filmului „Kidnapped”
Publicat: 04/08/2023, 12:02

Programul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 14 – 20 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), este acum disponibil pe site-ul festivalului.

Festivalul se deschide luni, 14 august, cu proiecția în premieră în România a filmului „Kidnapped” prezentat anul acesta în Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes. Regia este semnată de Marco Bellocchio care este deținătorului primului Trofeu Anonimul (pentru filmul „Buongiorno, note”, în 2004).

Tot în premieră, în afara competiției, vor fi proiectate și filmele: „Youth (Spring)” semnat de Wang Bing și „Last Summer” regizat de Catherine Breillat, selectate și ele anul acesta în cursa pentru Palme d’Or la Cannes.

Filmul documentar „Youth (Spring) | Qingchun” „provoacă bucurie și consternare în același timp” (conform celor de la IndieWire) relatând povestea locuitorilor cartierului muncitoresc Liming, situat în apropiere de Shanghai. În fiecare an, tineri între 17 și 20 de ani își părăsesc satele și se mută acolo unde trăiesc ca adulți, de multe ori la locul de muncă sau în spații insalubre.

„Last Summer | L’été dernier” surprinde un moment din viața unei avocate de succes care se angajează treptat într-o relație pasională cu fiul soțului său dintr-o căsătorie anterioară, punându-și cariera și viața de familie în pericol. „Navigând cu o finețe remarcabilă prin nuanțe și contraste, Catherine Breillat pictează portretul acestei femei într-un mod extrem de senzorial, dar clinic în același timp, ajutată de imaginea lui Jeanne Lapoirie.” scria Cineuropa. Regizoarea filmului este de altfel o veterană a festivalurilor importante de film din lume, fiind premiată la Cannes, Berlin, Rotterdam, Chicago sau Veneția.

Seara filmului românesc, la ANONIMUL 2023

Seara filmului românesc de marți, 15 august, este dedicată premierei naționale a celui mai nou film regizat de Radu Jude – „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, care va putea fi văzut la ANONIMUL imediat după proiecția din selecția de la Locarno.

Ediția de anul acesta a festivalului mai cuprinde în lineup un număr de nouă alte filme de lungmetraj românesc, incluse în secțiunea Romanian OFF Section. Printre ele spectatorii vor putea vedea, înainte de lansarea în cinematografe: „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru” regizat de Andrei Tănase, filmele documentare: „Arsenie. Viața de apoi” de Alexandru Solomon, „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” de Carla Maria Teaha sau „Între revoluții” de Vlad Petri și studiul antropologic al micii comunități din Sfântu Gheorghe semnat de Claudiu Mitcu – „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”.

Programul festivalului cuprinde și trei secțiuni competiționale: două competiții de scurtmetraje (românești și internaționale) și o competiție de lungmetraje care reunește cele mai nou filme ale unor autori care au mai fost prezenți în selecția ANONIMUL de-a lungul anilor. Toate acestea vor fi prezentate atât în cinematograful amenajat în camping, cât și în sălile de cinema din Green Village.

Trofeul ANONIMUL, în valoare de 3000 de euro, va fi acordat în urma voturilor primite de la public.

Premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, respectiv internațional, vor fi oferite de asemenea în urma voturilor primite și sunt în valoare de 1000 de euro fiecare.

Fundația Anonimul va acorda și anul acesta Premiul „Ovidiu Bose Paștină”, în valoare de 1000 de euro, unui scurtmetraj din competiția românească sau internațională.

Ediția aniversară de anul acesta va fi închisă de „Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A”, semnat de invitata specială a festivalului, regizoarea japoneză Naomi Kawase, ce va fi prezentă la Sfântu Gheorghe pentru a accepta, în cadrul galei de închidere, Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Foto: Anonimul

CITEȘTE ȘI: ANONIMUL 2023: 12 scurtmetraje românești în competiția celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent

„Între revoluții”/ „Between Revolutions”, filmul regizorului Vlad Petri, va avea premiera mondială în cadrul secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Drama suprarealistă „Mammalia”, regizată de Sebastian Mihăilescu, are premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani