UPDATE | Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi” la Festivalul ASTRA / Organizator: „E cenzură” / Reacția BOR

UPDATE | Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi” la Festivalul ASTRA / Organizator: „E cenzură” / Reacția BOR
Publicat: 26/09/2023, 12:54
Actualizat: 26/09/2023, 13:37

Arhiepiscopia Sibiului a cerut luni ca documentarul despre Arsenie Boca, programat să fie difuzat la Festivalul Astra Film de la Sibiu, să fie interzis. În replică, reprezentanții Festivalului Astra Film susțin că această cerere „însemnă cenzură și este o încălcare a libertății de exprimare”.

UPDATE: Reprezentul BOR: „Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public” 

„Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Fiecare eparhie este autonomă administrativ.

Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă.

O abordare ireverențioasă, fie ea și „artistică”, a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest. Un vechi și înțelept gând spune „să nu te joci cu ceea ce este adânc în om”.

Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți.

Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial”, a transmis, marți, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Arhiepiscopia Sibiului a solicitat interzicerea filmului Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în județul Sibiu deoarece „caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului”.

Organizatorii Festivalului Astra Film: „Cererea înseamnă cenzură”

În replică, organizatorii Astra Film 2023 susțin că interzicerea filmului reprezintă încălcarea dreptului la liberă exprimare.

„În atenția celor care solicită ca filmul “Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon să fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023

Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.

Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.

Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul “Arsenie. Viața de apoi”. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecția festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori și public. De aceea, vom organiza o dezbatere și după proiecția acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului.

Filmul documentar are această calitate unică: aduce în fața publicului probleme și dezbateri reale ale oamenilor, le expune și le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtășite de către realizatorii lui și deseori atinge subiecte foarte sensibile față de care publicul poate să aibă reacții foarte diferite. Ceea ce e un câștig. Ne dorim cu toții o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.
Aceasta a fost și este menirea și misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spațiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, și oricine să își poată exprima părerea în mod civilizat”, conform unui comunicat transmis de Astra Film Festival, pe Facebook.

„Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române”

„Dând dovadă de deschidere totală și respectând cu strictețe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă și o abordare diferite, o producție care a avut un succes extraordinar.

Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situație în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înțelepciune.

Pentru noi, AFF2023 este o ediție aniversară. Și facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în orașul culturii, al pluralismului etnic și religios, al pluralismului de creație și interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferențele de interpretare și în respect pentru libertatea de exprimare, de credință și de creație artistică”, conchide sursa citată anterior.

Vă recomandăm să citiți și:

Filmul lui Alexandru Solomon, „Arsenie. Viața de apoi”, interzis la Arad. Autoritățile și instituțiile au cedat la amenințările publice bigote

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...