„Artă”, de Adrian Sitaru, printre cele mai bune scurtmetraje din 2014

Artă, de Adrian Sitaru, printre cele mai bune scurtmetraje din 2014
Publicat: 06/01/2015, 12:20

Cineuropa Shorts a urmărit selecția unor importante persoane din industria cinematografică europeană a segmentului de scurtmetraje, pentru a descoperi peliculele favorite din 2014. Filmele selectate reprezintă o paletă diversă de genuri, arătând, totodată, profunzimea producțiilor create în prezent în Europa.

Realizate de directori de festivaluri, realizatori de film și jurnaliști specializați în cinema, listele prezintă o diversitate de pelicule. Cu toate acestea, „Chicken”, de Una Gunjak, „Artă”, de Adrian Sitaru, „Symphony No. 42”, regizat de Reka Bucsi, și „Emergency Calls”, de Hannes Vartiainen și Pekka Veikkolainen, se numără printre cele care au stabilit o legătură între listele scurtmetrajelor selectate.

Scurtmetrajul „Artă” a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2014.

În luna octombrie a anului trecut, Adrian Sitaru a fost distins cu premiul pentru cel mai bun format scurt, pentru scurtmetrajul său „Artă”, la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur, Belgia.

De asemenea, regizorul român a câștigat trei premii internaționale, „Artă” fiind distins cu trofeul Louis Le Prince pentru cel mai bun scurtmetraj din competiția Festivalului de la Leeds, din Marea Britanie, cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Sleepwalkers International Short Film Festival, din Estonia, și cel pentru cel mai bun scenariu la Ozu Film Festival, din Italia.

Elogiat de presa britanică, care l-a descris drept „un film captivant despre manipulare, desăvârșit printr-o superbă execuție tehnică”, scurtmetrajul relatează modul prin care un regizor și un director de casting încearcă să o convingă pe mama unei adolescente să accepte ca fiica ei să joace rolul unei minore abuzate sexual în următorul lor film. Scurtmetrajul este născut din discuțiile avute în timpul dezvoltării scenariului de lungmetraj „Fixeur”, care va intra în producție în luna februarie.

„Artă” este o producție 4 Proof Film, fiind 100% independentă. Din distribuție fac parte Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan. Imaginea este semnată de Adrian Silișteanu, iar montajul este realizat de Andrei Gorgan.

Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist și actor. Scurtmetrajul său „Valuri” a câștigat premiul Leopardul de Aur în secțiunea Pardi di domani (Leopards of Tomorrow), la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, în 2007. Lungmetrajul său de debut, „Pescuit sportiv”, a primit două distincții la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar și marele premiu al secțiunii New Voices la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs. Cel de-al doilea lungmetraj al său, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, a primit în 2011 premiul pentru cel mai bun regizor și premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Printre scurtmetrajele regizate de Sitaru se numără „Fun Fan” (2004), „Despre Biju” (2004), „A Very Bad Day” (2004), „Theodora’s Life” (2004), „Biju” (2002), „O zi de Paști” (2000), „Gândacul de bucătărie” (2000), „Tom Waits – Live in My Room” (1999), „Săpunul” (1999), „Colivia” (2010) și „Lord” (2009).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului