„Birdman”, „Boyhood și „Unbroken”, printre cele mai bune filme ale anului 2014

Birdman, Boyhood și Unbroken, printre cele mai bune filme ale anului 2014
Publicat: 09/12/2014, 12:19

American Film Institute (AFI) a încălcat pentru prima dată tradiția și a anunțat 11 filme, nu zece, pe care le consideră cele mai bune producții ale acestui an, incluzând pe listă pelicule ca „Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, „American Sniper”, de Clint Eastwood, „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, „Foxcatcher”, de Bennett Miller, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Interstellar: Călătorind prin univers”, de Christopher Nolan, „În inima pădurii/ Into the Woods”, de Rob Marshall, „Prădător de noapte/ Nightcrawler”, de Dan Gilroy, „Selma”, de Lee Daniels, și „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul „De neînvins/ Unbroken”, bazat pe povestea vieții atletului olimpic Louis Zamperini și regizat de Angelina Jolie, a câștigat astfel primul titlu notabil din acest sezon al premiilor hollywoodiene, ca de altfel și producția Disney „În inima pădurii/ Into the Woods”, un musical cu Meryl Streep și Johnny Depp, și pelicula SF regizată de Christopher Nolan „Interstellar: Călătorind prin univers”.

Pelicula „12 ani de copilărie/ Boyhood”, regizată de Richard Linklater, filmată pe parcursul a 12 ani și urmărind maturizarea unui băiat, a primit, duminică, titlul de cel mai bun lungmetraj din partea Asociației Criticilor de Film din Los Angeles (Los Angeles Film Critics Association) și a obținut și premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cea mai bună actriță în rol secundar (Patricia Arquette) din partea New York Film Critics Circle, săptămâna trecută.

Selecția AFI, realizată de un juriu format din membri ai AFI, profesori, artiști de televiziune și cinema și critici, vine înaintea nominalizărilor pentru premiile Globul de Aur și cele ale Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild), care vor fi anunțate săptămâna aceasta.

Cele trei serii de premii indică, de cele mai multe ori, favoriții pentru cele mai importante categorii ale trofeelor Oscar. Nominalizările pentru premiile Oscar 2015 vor fi anunțate pe 15 ianuarie.

De asemenea, AFI a selectat zece producții de televiziune pe lista sa de show-uri TV de top din 2014, printre care se numără serialul dramatic „Nebunii de pe Madison Avenue/ Mad Men”, care este inclus în această selecție pentru al șaptelea an la rând, depășindu-și propriul record.

Serialele „Urzeala tronurilor”, „The Americans”, „Orange is the new black” au fost, de asemenea, incluse din nou pe lista AFI.

Printre noile seriale a căror calitate este recunoscută de AFI se numără comedia „Fargo”, sitcomul „Silicon Valley”, thrillerul „Cum să scapi nepedepsit/ How to Get Away with Murder”, comedia „Jane the Virgin”, serialul dramatic „The Knick” și serialul de comedie care abordează tema minorităților sexuale „Transparent”.