Bugetul Ministerului Culturii pentru anul 2015 a fost avizat favorabil. Suplimentare de 200 milioane de lei

Bugetul Ministerului Culturii pentru anul 2015 a fost avizat favorabil. Suplimentare de 200 milioane de lei
Publicat: 17/12/2014, 15:54

Comisiile reunite pentru cultură din Senat și Camera Deputaților au avizat favorabil, miercuri, cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2015, în sumă totală de 572.164.000 de lei.

Acestui buget i se va adăuga suma de aproximativ 200 de milioane de lei, o serie de amendamente fiind propuse în acest sens și adoptate în ședința de miercuri a celor două comisii pentru cultură din Parlament.

La începutul ședinței a participat și noul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, acesta precizând că bugetul „acoperă însă momentele importante din 2015”. „Bugetul pentru 2015 se ridică la 572.164.000 de lei. În prima parte a anului, o să am o execuție bună și la rectificare să putem obține fonduri suplimentare, să avem în 2015 un an foarte bun”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

În ședința de miercuri, deputatul UDMR Marton Arpad a propus suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 95.188.000 de lei, amendamentul parlamentarului fiind aprobat de comisiile reunite pentru cultură din Parlament. Potrivit acestuia, suplimentarea se poate face prin diminuarea bugetelor Agenției Naționale de Integritate (ANI) și Serviciului Român de Informații (SRI).

„În urma acceptării unor amendamente în cadrul comisiilor reunite de cultură din Parlament, bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat cu aproximativ 200 de milioane de lei. Acum rămâne ca oportunitatea să fie stabilită și aceste amendamente să fie trecute de comisia de buget-finanțe”, a declarat Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.

De asemenea, acesta a precizat că a fost adoptat un amendament privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu 1 milion de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare la Muzeul Național de Istoriei a României. „O clădire monument-istoric, secolul XIX, o clădire care adăpostește aproape 700.000 de exponate care fac parte din patrimoniul național, exponate și artefacte, care unele dintre ele sunt unice în Europa și în lume. Clădirea este într-o stare deplorabilă și am solicitat (…) suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru începerea operațiunilor de reabilitatea a acestei clădiri”, a spus Știrbu.

Gigel Știrbu a precizat că au fost acceptate amendamente privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru evenimente culturale importante, precum Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Întrebat dacă amendamentul propus de Marton Arpad, adoptat de comisiile pentru cultură din Parlament, care prevede suplimentarea cu aproximativ 95 de milioane de lei pentru reabilitatea monumentelor istorice, va trece de comisia pentru buget-finanțe, Gigel Știrbu a subliniat că „este o sumă considerabilă”. „Trebuie să-i întrebați pe ei. (…) Majoritatea colegilor au votat acest amendament, pentru că, de-a lungul timpului, guvernele au considerat că Ministerul Culturii este un fel de Cenușăreasă a acestor domenii pe care Guvernul le supraveghează. Tot timpul, în ultimii 10 ani, bugetul ministerului a fost foarte mic. Nu cred că un om, un parlamentar, un om care promovează cultura, care cunoaște spațiul cultural românesc putea să voteze împotriva acestui amendament”, a concluzionat Știrbu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York