CANNES 2015: Scurtmetrajul „Ramona”, de Andrei Crețulescu, a primit premiul Canal+

Publicat: 25/05/2015, 12:28

Premiul Canal+ este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din secțiunea Semaine de la Critique, de echipa celebrului canal de televiziune. Astfel, scurtmetrajul românesc „Ramona” urmează să fie difuzat de postul de televiziune Canal+.

Premiul a fost acordat pentru prima dată în 1992, iar, de-a lungul timpului, printre regizorii onorați cu această distincție s-au numărat Chris Landreth, Bill Plympton, Denis Villeneuve, Daniel Joseph Borgman și Gaëlle Denis.

Violent, stilizat și fără dialoguri, „Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Crețulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) și „Kowalski” (2014), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Din distribuție fac parte aceiași actori Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Crețulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, scenografia, de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru și Marius Leftărache.

Fost critic de film, Andrei Crețulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul „În Derivă” și nouă documentare originale. În 2011 a înființat compania de producție Kinosseur. După ce a produs lungmetrajul „Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), Andrei Crețulescu a scris și regizat „Bad Penny” și „Kowalski”, cel din urmă fiind desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, și recompensat cu premiul pentru regie și cel pentru interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

„Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeași formulă ca primele două. În prezent, Andrei Crețulescu este în postproducție cu „Șapte luni mai târziu”, primul său scurtmetraj finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, și în preproducție cu primul lui lungmetraj, „Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamnă.

„Ramona” este un scurtmetraj independent, produs de Andrei Crețulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) și Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chișu (DaKino) și Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înființată în 1962 și concentrată pe regizori aflați la început de carieră. Cea de-a 54-a ediție a prestigioasei secțiuni are loc în perioada 14 – 22 mai.

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 – 24 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase