„Caravana Metropolis – Cinema în aer liber” aduce pe marele ecran cele mai bune filme europene și de autor. În ce orașe vor fi proiecții gratuite

Publicat: 02/07/2015, 13:05

După ce anul trecut a adus în fața marelui ecran peste 90.000 de spectatori din întreaga țară, Caravana Metropolis revine în vara aceasta cu cele mai bune 11 filem europene și de autor.

În perioada 7 iulie – 23 august, caravana va poposi în piețele centrale sau în marile parcuri ale orașelor Arad (7-12 iulie), Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august). Accesul publicului la toate proiecțiile este liberă, se arată într-un comunicat remis gândul.

Producțiile cinematografice vor fi prezentate de marți până duminică, începând cu ora 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România: un ecran gonflabil de 120 de metri pătrați și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni.

Astfel, Caravana Metropolis își propune să aducă filmul european mai aproape de publicul larg, în lipsa cinematografelor de artă care aproape au dispărut din România.

„Deux Jours, Une Nuit”/ „Două zile, o noapte”, în regia lui Luc și Jean-Pierre Dardenne, o are in rolul principal pe Marion Cotillard. Actrița a fost nominalizată la premiul Oscar pentru interpretarea în acest film. O tânără soție și mamă lucrează într-fabrică, dar este nevoită să ia o pauza de la locul de muncă. În timpul absenței sale, colegii ei își dau seama că pot acoperi orele ei de lucru lucrând puțin mai mult. Pentru aceasta, conducerea fabricii le propune un bonus de 1.000 euro pentru toți lucrătorii, dacă vor fi de acord ca postul Sandrei să fie desființat.

„Relatos Salvajes”/ „Povești sălbatice”, regizat de Damian Szifron, a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015. Filmul lui Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar și a avut un mare succes la Cannes 2014.

„Jimmy”s Hall”/„Salonul lui Jimmy”, în regia lui. Ken Loach, s-a aflat în competiție la Festivalul de Film de la Cannes 2014. Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmărește pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal și deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul și discuțiile pe teme politice, liberale, el stârnește reacția agresivă a Bisericii și a statului conservator.

„Force Majeure”/„Turist”, regizat de Ruben Ostlund, o fost recompensat cu „Un certain regard Jury Prize” la Cannes 2014 și nominalizat la European Film Awards pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun regizor”. Un tată care-și petrece vacanța într-o stațiune din Alpi își abandonează soția și cei doi copii în fața unei avalanșe care se dovedește ulterior a fi una controlată. Gestul său de lașitate îi va schimba însă pentru totdeauna relația cu familia.

„Stockholm”, de Rodrigo Sorogoyen, este laureat al premiului Goya pentru „Cel mai bun actor”. O întâlnire aparent banală, între un băiat și o fată. El îi mărturisește că s-a îndrăgostit la prima vedere, ea nu-l crede. Pe parcursul plimbarii lor nocturne prin Madrid, fiecare își dezvăluie treptat dorințele, secretele, dar și câteva minciuni nevinovate. Curând, însă, vor reveni cu picioarele pe pământ, în realitatea dură a luptelor pentru control și a jocurilor psihologice.

„Miss Julie”/„Domnișoara Julie” este filmul de debut în regie al actriței Liv Ullmann, avându-i ca protagoniști pe Colin Farrell și Jessica Chastain. În cursul unei nopți de vară din orașul Fermanagh, Irlanda de Nord, rebela fiică a unui aristocrat anglo-irlandez îl provoacă pe valetul tatălui ei să o seducă.

„The Theory of Everything”/„Teoria intregului”, în regia lui James Marsh, îl are pe Eddie Redmayne în rolul principal, laureat al premiului Oscar pentru „Cel mai bun actor”. Filmul descrie relația dintre Stephen Hawking și soția sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când erau studenți la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer.

„Un Beau Dimanche”/„O duminică frumoasă” este regizat de Nicole Garcia. Învățător într-o școală din sudul Franței, Baptiste e un solitar. N-a rămas niciodată mai mult de un trimestru în postul său, pentru că iubește libertatea. Într-o zi e nevoit să-l ducă pe Mathias, unul dintre elevii săi, acasă, și astfel ajunge s-o cunoască pe mama băiatului, Sandra, o tânără femeie nonconformistă care lucrează într-un restaurant de pe plajă.

„The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared”/ „Bătrânul de 100 de ani care a ieșit pe fereastră și a dispărut”, în regia lui Felix Herngren, a fost nominalizat la Audience Award la European Film Awards și este cel mai apreciat și vândut blockbuster suedez din ultimii ani. Pelicula spune neașteptata poveste a unui bărbat în vârstă de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt. Mulți ar crede că îl așteaptă aventura vieții, dar această călătorie nu este prima pentru Allan Karlsson: se împlinește un secol de când provoacă prăpăd în lume, iar acum e gata să se dezlănțuie din nou.

„De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu, prezintă povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție.

„Fiddlesticks”/„Orășelul Alandala”, regizat de Veit Helmer, este o comedie pentru întreaga familie, dublată în limba română, laureată a Premiului Publicului la Zurich Film Festival, în competiție la Cinekid ICFF. Copiii și bunicii reușesc să transforme un orășel din Europa într-un loc al invențiilor și al recordurilor. Mașina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster și totul pare posibil atunci când imaginația nu mai are limite.

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis. Înființată de producătorul Daniel Mitulescu, asociația are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea și Festivalul internațional de muzică și cultură Balkanik Festival.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală