Competiția Festivalului Cinepolitica se deschide luni, cu proiecția filmului „NN”/”Morți fără nume”, regizat de Héctor Galvez

Publicat: 28/04/2015, 17:27

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a câteva sute de invitați și spectatori.

Thriller-ul „13 Minutes”/„Elser”, regizat de Oliver Hirschbiegel, a dat startul proiecțiilor de pe agenda evenimentului, ce vor avea loc la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, până pe 30 aprilie.

Competiția Cinepolitica începe luni, 27 aprilie, de la ora 18:30, la Cinema Studio, cu „NN”/„Morți fără nume”, de Héctor Galvez, o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii”80 și ”90.

De asemenea, de la ora 20.30, va rula filmul „Pionieri eroi”/„Pioneer Heroes”, de Natalia Kudriashova, un film despre o generație pierdută – pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.

Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pământeni” lansează campania de strângere de fonduri pentru răniți, „Pământeni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde atât prezentarea unei serii de filme documentare de scurtmetraj din seria „#Babylon”13 – Cinema of Civil Protest”, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deținut ilegal pe teritoriul Rusiei, „Nadia noastră”, precum și mai multe dezbateri la care vor participa invitați de marcă.

În cea de-a treia zi de festival, marți, 28 aprilie, scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine în fața publicului Cinepolitica cu al treilea episod al conferinței sale despre propagandă și manipulare în cinema. Evenimentul va avea loc la Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:30, iar accesul va fi liber.

Cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua marți, de la ora 18:30, la Cinema Studio, unde va fi proiectat „In the Crosswind”/„În bătaia vântului”, de Martti Helde, un film alb-negru ce urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei sale, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1942.

„The Guide”/„Ghidul”, în regia lui Oles Sanin, va rula, în același loc, însă de la ora 20:30. Producția, care a fost propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”, spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul. Acțiunea este plasată în 1930, în timpul campaniei de înfometare și epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni.

Documentarele de scurtmetraj marca VICE, ce aduc dezvăluiri din Rusia de azi – „Potretul unui oligarh rus”, „Ruleta rusească: invazia Ucrainei”, Armata fantomă a Rusiei”, „Arestarea lui Simon Ostrovski”, – vor fi prezentate la Cinema Elvira Popescu, marți, 28 aprilie, de la ora 17:00. Pe marginea lor vor fi lansate și unele dezbateri, miercuri, 29 aprilie, de la ora 18.30, în Frontline Club din București.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica se desfășoară la București în perioada 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Organizat de Asociația Cultură și Imagine,evenimentul este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte), și este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Mai multe detalii despre Cinepolitica, precum și programul complet al festivalului sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?