Concert fascinant, organizat la Washington de Ambasada României: ”Amazing Grace: Sărbătoarea libertății religioase. Un tribut românesc adus Americii”

Publicat: 15/09/2023, 14:00
Actualizat: 18/09/2023, 14:39

În weekendul trecut, în data de 10 septembrie, publicul a fost cucerit de unul dintre cele mai fascinante concerte care s-au desfășurat, de-a lungul timpului, în capitala americană, Washington D.C. – ”Amazing Grace: Sărbătoarea libertății religioase. Un tribut românesc adus Americii”. Concertul a avut loc în prestigioasa locație John F. Kennedy Center for the Performing Arts și a reunit peste 140 de muzicieni. Armonia extraordinară a tuturor artiștilor care au urcat pe scenă a fost, pur și simplu, uluitoare.

Peste 2.000 de americani și români au fost prezenți la concertul ”Amazing Grace: Celebrating Religious Freedom. A Romanian Tribute to America”, care a fost susținut cu casa închisă, toate biletele fiind vândute.

Concertul a fost organizat de Ambasada României în SUA, Orchestra Națională a Bucureștiului / Opera Națională București și Procred Music cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al Ministerul Culturii din România.

Acest eveniment cultural extraordinar, încărcat de emoție și sensibilitate artistică, a adus un omagiu valorii prețuite a libertății religioase, evidențiind rolul exemplar al României ca model de îmbrățișare a acestui principiu fundamental al lumii democratice.

În interpretarea celei mai mari orchestre din România – orchestra Operei Naționale din București, compusă din 120 de muzicieni talentați și dirijată de un ”magician al baghetei”, Daniel Jinga -, dar și a unui cor impresionant care a reunit 40 de interpreți vocali, cărora li s-au adaugat șapte îndrăgiți soliști de pop-gospel, partiturile interpretate au evocat impactul profund și de netăgăduit al muzicii în susținerea libertății religioase și puterea incomensurabilă a acesteia de a uni oameni aparținând tuturor culturilor și credințelor în jurul emoțiilor.

Un concert-omagiu, un eveniment care a onorat sacrificiul american și românesc pentru apărarea democrației și libertății

În timp ce America își plângea eroii care au fost uciși în atentatele sângeroase din ziua fatidică de 11 septembrie 2001, concertul extraordinar organizat de Ambasada României în SUA s-a materializat, emoționant, într-un sincer omagiu de prietenie pentru a sărbători parteneriatul România-SUA de durată și pentru a onora sacrificiul american și românesc pentru apărarea democrației și libertății.

Pe impresionanta scenă a John F. Kennedy Center for the Performing Arts s-au aflat Orchestra Simfonică a Operei Naționale București, Orchestra și Corul „Procred” – dirijori fiind Daniel Jinga, Andrei Tudor, George Natsis și Simona Strungaru -, dar și soliștii Irina Baianț, Luminița Anghel, Nico Matei, Alexandra Crișan, Nick Casciaro, Kurt Davies și Remus Alăzăroae.

Ambasadorul României la Washington: ”Valorile prețuite care leagă România și Statele Unite”

Printre spectatorii privilegiați s-au numărat reprezentanți ai Congresului, Departamentului de Stat, Pentagonului, membri ai corpului diplomatic acreditat la Washington, reprezentanți ai organizațiilor religioase din Statele Unite și ai bisericilor românești ale tuturor confesiunilor din America, ale mediului asociativ și think-tank-uri.

”Suntem adunați astăzi aici pentru a sărbători valorile prețuite care leagă România și Statele Unite. Și, în timp ce toate valorile democratice domnesc supreme, una are calitatea de a se remarca în psihicul celor două națiuni: libertatea. Libertatea de gândire, libertatea de exprimare, libertatea de a-și alege cea mai profundă expresie – aceea a credinței și a spiritualității”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

”În momentele în care America comemorează eroii căzuți la 11 septembrie 2001, acest regal muzical este, în egală măsură, o expresie a solidarității României cu Statele Unite, cu care împărtășește un Parteneriat Strategic ajuns deja la a 26-a aniversare, în a onora sacrificiile făcute de români și americani pentru apărarea democrației și libertății”

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?